A külhoni magyarság fennmaradásának záloga a mezőgazdaság

A kép forrása: karpataljalap.net

A külhoni magyarság szülőföldön való megtartása, a magyar-magyar párbeszéd erősítése, valamint a kárpátaljai gazdálkodók naprakész tudással és korszerű ismeretekkel való ellátása érdekében az Agrárminisztérium hatékony és eredményes Falugazdász Programot működtet Kárpátalján – hangsúlyozta Belánszky-Demkó Zsolt a tárca nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára Nagydobronyban, a „III. Magyarnak maradni szülőföldemen” konferencián.

Kárpátalját övező hegyi legelőkön a magyar gazdák őrzik az őshonos állatfajták génállományát. – A kép forrása: genmegorzes.hu

A Kárpátalján tevékenykedő falugazdászok felkészült, tapasztalt és alapos munkát végző szakemberek, akikhez bátran fordulhatnak a gazdák a problémáikkal – emelte ki a helyettes államtitkár. A program keretében Belánszky Demkó Zsolt egyeztetett Hidi Lászlóval, a Pro Agricultura Carpatika Megyei Jótékonysági Alapítvány elnökével olyan szövetkezetek létrehozását célzó agrárközösségi pilot projektek megvalósításának lehetőségéről, melyek által a kárpátaljai gazdák magasabb hozzáadott értékű agrártermékeket állíthatnak elő és juttathatnak piacra. A szaktárca államtitkára elmondta, hogy Kárpátalján a magyarság fennmaradásának egyik záloga a mezőgazdaság. Fontos, hogy a mezőgazdaság szereplői a legkorszerűbb ismeretekkel rendelkezzenek. A falugazdászok által közvetített új technológiai ismeretek és tudás által a gazdák közötti információtranszfer tovább erősödik, ezáltal vonzóbbá válhat a mezőgazdaság a fiatalok számára, akik potenciált láthatnak az agrárpályában, mint megélhetési forrásban. 2019 szeptemberétől a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola koordinálásában lehetőség nyílik a kárpátaljai magyar fiatalok számára, hogy anyaországi középfokú intézményekben (Sátoraljaújhelyen és Mátészalkán) szerezhessenek szakmát és tapasztalatot, melynek kialakításában az Agrárminisztérium is részt vállalt. Kárpátalján jelenleg 150.000 magyar él, melynek háromnegyed része foglalkozik mezőgazdasági termeléssel. Magyarország Kormánya több, mint 3 éve működteti a kárpátaljai térség- és gazdaságfejlesztési programját. Az ennek keretében meghirdetett pályázatok döntő hányada a magyar agrártársadalom támogatását szolgálja.

A Székely-föld megyéiben magas színvonalú lovas-kultúra van. – A kép forrása: hu.wikipedia.org

Kormány támogatásának köszönhetően a magyarlakta megye több ezer hektárra rúgó parlagon heverő földjeinek egyre nagyobb hányada áll folyamatos művelés alatt, és ismét egyre több magyar ember és családja számára biztosít megélhetést. Mindezek következtében a kárpátaljai magyar gazdatársadalom termelési kapacitása is jelentős mértékben növekedett a korábbi évekhez képest. Egyre több családi gazdaságban folyik korszerű, a helyi hagyományokra épülő és a helyi adottságokat figyelembe vevő, azt maximálisan felhasználó, nagy szakmai tudást igénylő, illetve nagy hozzáadott értéket képviselő termékek előállítása. (Forrás: AM Sajtóiroda)