A KPE a kormány kiemelkedő teljesítményének tekinti, hogy hazánkban munkanélküliség helyett a munkahelyek sokasága áll a dolgozni kívánó és tudó magyar emberek rendelkezésére

Forrás MTI, Bugány János

Brutálisan erősek a magyar munkapiaci adatok, történelmi csúcson a foglalkoztatottság

A második negyedévre új csúcsra emelkedett a foglalkoztatottak száma Magyarországon. A friss munkaerőpiaci adatok alapján egyre többen térnek vissza a munkaerőpiacra, az erősödő gazdasági aktivitás mellett már alig van nyoma a koronavírus-járvány hatásainak. A munkanélküliségi ráta azért még mindig magasabb, mint a válság előtt volt.

2021 júniusában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 millió 692 ezer fő volt, ami az előző év azonos időszakát 98 ezer, az előző hónap értékét 85 ezer fővel haladta meg. A gyors növekedésben szezonális okok is szerepet játszhattak, ugyanakkor ezt tovább erősíthette, hogy a szolgáltató szektor a korlátozások feloldásával növelhette a munkaerő iránti keresletét.

Ilyen magas foglalkoztatási adatot még sosem jelentett a KSH, vagyis új történelmi csúcsot láthatunk. Hasonló a helyzet, ha a foglakoztatási adatot szűrjük a közmunkásokkal és a külföldön dolgozókkal: az elsődleges munkaerőpiacon 4,45 millió ember dolgozott a második negyedévben, ez is új rekord.

A negyedéven belül a június még kimagaslóbb számokat hozott, számításaink szerint az elsődleges piacon először emelkedett 4,5 millió fölé a foglalkoztatottság.

A foglalkoztatás növekedésének aritmetikai magyarázata, hogy nőtt az aktívak száma, vagyis sokan visszatértek a munkapiacra a korábbi inaktivitásból. Ez is arra utal, hogy elsősorban a korlátozások feloldása hozta a nagy javulást, hiszen azok kezdtek el dolgozni, akik az előző hónapokban kényszerűségből távol maradtak a munkapiactól.

Eközben a munkanélküliek száma nem csökkent, és magasabban áll, mint a válság előtt. Ez azért lehetséges, mert valószínűleg néhány bajban lévő ágazatban még mindig nem állt helyre a foglalkoztatottság. 2021 júniusában a munkanélküliek száma 193 ezer fő volt, az előző év azonos időszakinál 47 ezer fővel kevesebb, míg a májusi értéknél 4 ezerrel több.

A nagy kép tehát úgy áll össze, hogy a korlátozások feloldozása nagyon gyors helyreállást hozott a munkaerőpiacon, hamarosan várhatóan újra a válság előtti időszakra jellemző általános munkaerőhiányos állapotot látunk majd. Ez azért lehetséges, mert a munkapiaci konjunktúra foglalkoztatásbővítő hatása jóval erősebb, mint néhány még befagyott terület fékező ereje.

A feszes munkaerőpiac jó hír a gazdasági növekedés szempontjából és megerősíti azokat a részinformációkat, amelyek szerint a második negyedév gyors GDP-bővülést hozott. Másrészt az inflációs kockázatok erősödését is igazolja, hiszen az erős, túlfűtöttség közelében lévő munkaerőpiac az árnyomást is erősítheti.

Forrás: portfolio.hu