A középpontban most a tavaszi időjárás és a vetés várható időbeli csúszása

Fotó: 123rf

Európában jelentős mennyiségű csapadék esett le az elmúlt napokban. Általános vélemény, hogy az időjárás okozta 2 hetes csúszás nem okoz még a szántóföldi növénytermesztésben visszafordíthatatlan károkat. A következő 2 hét időjárási előrejelzése alapján a munkák fel tudnak gyorsulni.

Hasonló vélemények jellemzik az ukrán és az orosz területeket is – van csúszás, de még nem katasztrofális. A déli félteke országai a hírek szerint akár 1 millió tonna szójababot is importálhatnak az USA-ból. Argentína az elmúlt két szezonban főként Brazíliából és Paraguayból vett szójababot, de az idei igen jelentős, akár 30 %-ot is elérő terméscsökkenés miatt más irányba is el kellett mozdulniuk. A szállításokra várhatóan októbertől. Elemzők emlékeztetnek rá, hogy legutóbb 1997-ben vettek amerikai szóját és emiatt sok intézkedés és szabályozás újragondolására, illetve meghozatalára volt szükség. Ezek közé tartoznak növény egészségügyi kérdések, a GMO kérdése, mert nem minden GMO szója került engedélyeztetésre Argentínában. – Az európai jegyzések fordulata is érzékelhető és ennek most különös oka is van, mégpedig egyelőre kiszámíthatatlan hatással és ez a francia vasúti sztrájk. A szállítások döntő része vasúton történik és olyan mértékben, ahogy a gördülékeny szállításokhoz szükséges lenne, nem is lehet ezt pótolni közúti eszközökkel. Ennek többirányú hatása lehet – azon túl, hogy Franciaország export-teljesítménye csökken, emelkedik a szezon végi átmenőkészlet és ezek a jegyzések csökkenését eredményezhetik, kihatással már az új termésre is.

Van azonban más is, ami a magyar gabona-helyzetet is érinti: a szezon végén érkezhet egy újabb gabonavásárlási hullám. Ez stabilizálhatja az itthoni árakat és az eddig alacsony exportunkat is növelheti. Az eddig rendelkezésre álló tény-adatok alapján jóval kisebb a kukorica-export, mint volt egy éve és ez eddig magas készleteket vetít itthon is előre. A francia kukorica EU-n belüli szerepe kiemelkedő fontosságú, de a francia kínálat hiánya vagy bármilyen kiesése a magyar áru, piaci helyzetét erősíti. Ez volt a 2016-os rekordév megmentője és most is ez lehet az átmenő készletek levezetője. A tovább gyűrűződő hatás nem marad el. Ha az egyik alaptakarmány-féleség drágul, a többi sem fog lemaradni, és akár az egész 2018/19-es szezont is beárazhatja. (Forrás: agroforum.hu)