A középpontba került az élelmiszeripar

Fotó: Pelsőczy Csaba

A kormány 2014 és 2020 között 300 milliárd forintot biztosít az élelmiszeripar fejlesztésére – közölte tegnap Nagy István agrárminiszter a szakterület új cselekvési tervének ismertetésekor.

A kormány kiemelt feladata az élelmiszeripar komplex fejlesztése, amire 2020-ig 300 milliárd forintot biztosít – közölte Nagy István agrárminiszter az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) tegnapi éves közgyűlésén. Sikerként értékelte, hogy az ágazat támogatására már a múlt év végéig több mint 300 milliárd forint jutott uniós és nemzeti forrásból.

Mint mondta, a fejlesztési támogatások célja már nem a mennyiség növelése, hanem az, hogy a hazai piacot is visszaszerezzük és megtartsuk a Magyarországon működő kiskereskedelmi láncokon keresztül.

A belső kereslet élénkítése azért fontos, mert a közepes és a nagyvállalatok termelési szerkezete, méretgazdaságossága és hatékonysága leginkább homogén minőségű és nagy mennyiségű termék előállítását teszi lehetővé, továbbá hosszú távra kell biztosítani az ágazat mintegy kilencvenezer dolgozójának és családjának a megélhetését. A miniszter fontosnak tartja, hogy az élelmiszeripar 2017-es árbevétele meghaladta a 3600 milliárd forintot, a nyeresége pedig megduplázódott az elmúlt öt évben.

Meglátása szerint az ágazat csak akkor maradhat sikeres mind a hazai, mind a globális piacon, ha képes megfelelni a korszerű digitális technikák uralta gazdasági környezetben is. Mint mondta: „A támogatások megítélésénél figyelembe kell vennünk: az eltérő vállalati méreteknek, eltérő szakágazatoknak más-más sajátosságuk van. Eltérő problémával, naponta más és más kihívással kell megküzdeniük, ami a fejlesztésük során is különböző eszközrendszert igényel.”

Tájékoztatása szerint ezért új cselekvési terv készül olyan beavatkozási pontokkal, amelyek rövid időn belül eredményesek lehetnek.

Ennek a tervnek az egyik meghatározó eleme a sokat emlegetett ernyővédjegy létrehozása. A rendszer kidolgozása már elkezdődött. „Emellett arra törekszünk, hogy a 2020-as költségvetés terhére előirányzatot létesítsünk célzottan az ágazat számára, amely egyedi kérelem alapján segíti majd a magyarországi szék-, telep- vagy fióktelephellyel rendelkező kis- és közepes élelmiszeripari vállalkozásokat. Mindezt a tárca gondozásában” – mondta Nagy István.

forrás: vg.hu