A közép-kelet-európai régió marad az Európai Unió gazdasági motorja

Varga Mihály pénzügyminiszter. - A kép forrása: kpe.hu

Az Európai Unió leggyorsabban bővülő gazdasága jelenleg a magyar, amely a közép-kelet-európai régió részeként továbbra is fontos szerepet játszik a földrész gazdasági növekedésének élénkítésében – értékelte Varga Mihály az Európai Bizottság uniós pénzügyminiszterek ülésén (Ecofin) bemutatott téli előrejelzésének legfontosabb hazánkra vonatkozó megállapításait.

A tárcavezető kiemelte: az uniós tagállamok között is szinte példa nélküli, hogy két egymást követő évben öt százalék körül nőtt a magyar gazdaság teljesítménye.

A magyar kormány továbbra is a költségvetési fegyelem megtartása és az államadósság csökkentése mellett kívánja megőrizni a gazdasági növekedés lendületét – hangsúlyozta Varga Mihály emlékeztetve, hogy 2019-ben a magyar gazdaság 4,9 százalékkal erősödött, miközben az államadósság aránya a bruttó hazai termékhez viszonyítva egyetlen év alatt közel 4 százalékpontos csökkenéssel 66,4 százalékra javult. Mint fogalmazott: Európának, és így a magyar gazdaságnak is sok kihívással kell szembenéznie, ezért folytatni kell a növekedést serkentő és a gazdaság válságállóságát erősítő reformokat.

Az uniós költségvetési szabályok felülvizsgálatáról is egyeztettek a pénzügyminiszterek – tájékoztatott Varga Mihály. Mint mondta: támogatjuk a konzultációt és megfontolandónak tartjuk a keretszabályok alkalmazásának átalakítását oly módon, hogy azok jobban ösztönözhessék a beruházásokat. Az infrastruktúrába, az emberi tőkébe és a strukturális reformokba történő beruházások támogatják a hosszú távú növekedést, és egyúttal fellendíthetik a magánbefektetéseket is. A tárcavezető hozzátette: magyar részről szükségesnek látjuk az uniós költségvetési szabályok számának csökkentését és egyszerűsítését, továbbá egyetértünk azzal, hogy a szankciók helyett a pozitív ösztönzők jobban támogathatják az előírások teljesülését.

(Pénzügyminisztérium, kormany.hu)