A kötelező akciók után több marad a pénztárcában: ezeket a termékeket kell majd leárazni az üzletekben

Fotó: Shutterstock

Egymilliárd forintos árbevétel felett lesz kötelező akciót hirdetniük az üzleteknek júniustól – ez abból a rendeletből derült ki, amely péntek este jelent meg. Vagyis a kisebb boltok mentesülnek attól, hogy kötelezően tíz százalékkal olcsóbban kínáljanak bizonyos termékeket. Húsz akcióköteles termékcsoportot jelölt meg a kormány, ezekből kell majd az üzleteknek kiválasztaniuk olyan termékeket, amelyek árát hétről-hétre csökkentik.

Egy tiszaberceli boltban már készülnek a június elsején induló és a szeptember végéig tartó kötelező akciókra, amelyet a kormány rendelt el, elsősorban az infláció fékezése érdekében. Az üzletben egyébként már több hete, több terméket is akciós áron kínálnak, amelynek következtében az amúgy is forgalmas élelmiszeráruházat még többen keresik fel.

„Nagyon fontos az embereknek, hogy jó áron, jó minőségű árut tudjunk biztosítani nekik. Tervezzük a további akciók bevezetését is” – jelentette ki Imre Benjaminné a bolt üzletvezetője.

Az eredeti elképzelésekkel szemben nem ötszázmilliós, hanem egymilliárdos árbevétel felett kell majd kötelezően akciókat hirdetniük a boltoknak. Vagyis, számos kisebb üzlet mentesül attól, hogy hétről hétre olcsóbban kínálja portékáit.

Legalább 10 százalékos engedményt kell adni.

De biztos lesznek olyan kereskedelmi egységek, ahol ennél nagyobb lesz a kedvezmény mértéke, hogy magukhoz csalogassák a vevőket. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta, a kereskedelmi láncok már készítik akciós tervüket a Magyar Közlönyben megjelent szabályok alapján.

„Húsz alapvető élelmiszer termékcsoportból a kereskedők szabadon választhatnak egy-egy terméket, amelyet kötelező legalább tíz százalékos mértékben olcsóbban adni, mint a megelőző harminc nap legkisebb ára ugyanabban az üzletben” – fogalmazott Vámos György az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

A húsz termékkategória között megtalálható például a baromfi-, a sertés- és a marhahús, a tej, a tejföl, a sajt, a kenyér, de a liszt, a cukor is.

Fontos, hogy az akciók nem terjedhetnek ki az árstopos termékekre. Az akciós időszak a hét csütörtöki napján nulla órától a következő hét szerdai napján 24 óráig tart majd.

A kötelező akcióban érintett termékekből a boltoknak megfelelő mennyiséget kell raktáron tartaniuk, hogy a vásárlókat folyamatosan kiszolgálhassák ezekből. A kereskedő feladatai az is, hogy az üzletben jól látható módon kifüggessze az árcsökkenéssel összefüggő tájékoztatót.

Elemzők szerint noha a jogszabály csak kereskedelmi cégekre vonatkozik, de a termelők és a gyártók is kiveszik a részüket az akciózásból,

hogy a vásárlók kifejezetten az ő termékeiket keressék.

A fogyasztóvédelmi hatóság folyamatosan ellenőrzi majd az üzleteket, hogy akcióznak-e és betartják az ezzel kapcsolatos szabályokat. Ha az üzlet megsérti az előírásokat, akkor ötszázezer forinttól hárommillió forintig terjedő bírságot is kaphat.

Forrás: hirado.hu