A koronavírus új lehetőségeket teremthet az agráriumban

Fotó: Shutterstock

Magunk is arról vagyunk meggyőződve, hogy várhatólag a vásárlói szokásokban változások következnek. Azt nem gondoljuk, hogy a hazai vásárlók tudnának változtatni anyagi lehetőségeiken, változnak azok maguktól is, feltehetőleg átmenetileg nem javulnak. Kényszerűen megmarad tehát az a helyzet, hogy az olcsóbb, ugyanakkor mutatós terméket keresik a boltokban.

 

A termelők részéről az a kérdés, változik-e a felvásárláson belül az egyre jobban érzékelhető túlsúlya, helyenként kizárólagossága néhány nagy cégnek. Romlik a helyzet, vagy javulhat. Aggodalommal figyeljük, hogy a jogszabályi változásoknak milyen következményei lesznek. (TKB)

 

 

A járvány következtében az emberek fogyasztási szokásai megváltoztak, előnyben részesítik a hazai termékeket, ami jelentős átrendezheti a mezőgazdasági termelést.

Minden hátrányával együtt a koronavírus új lehetőségeket is teremthet a mezőgazdaságban és az ahhoz kapcsolódó ágazatokban. A szállítási korlátozások az embereket arra ösztönzi, hogy minimalizálják a más országokból származó termékek fogyasztását, ami szemléletmód váltáshoz vezethet az agráriumban – írja az Agribusiness Global a thehindu.com cikkére hivatkozva.

„Az állati fehérjeforrások, például a tej, a tojás, a hús és a húskészítmények előállítása fontos szerepet játszott az élelmezésbiztonsági kihívások és a fehérje-alultápláltság kezelésében. Ezen ágazatok a koronavírus utáni időszakban is központi területek leszek és nagyon sok lehetőséget rejtenek magukban” – mondta B. Sunil, az indiai Kerala Állattudományi Egyetem (KVASU) Hústechnikai Központ professzora és vezetője.

Az Indiai Ipari Szövetség (CII) szerint 2022-re az ország teljes kiskereskedelmi piacának 70 százalékát az élelmiszerpiac fogja kitenni. Ez azt jelenti, hogy hatalmas lesz az igény félkész és a kész termékekre, ezért a járvány utáni világban az élelmezésbiztonságra különösen nagy hangsúly helyeződik.

A mikro-, kis- és középvállalkozásoknak helyspecifikus, piacközpontú termelési stratégiákra van szükségük. A fenntartható mezőgazdasági termelés megfelelő piaci kapcsolatokat, jó gyakorlatokat, technológiai fejlődést és mikroöntözési rendszereket igényel – mondta Dr. T.P. Sethumadhavan, a KVASU volt igazgatója.

Szakértők szerint a COVID-19 utáni termelékenység javítása érdekében támogatni kell az agrárinnovációkat, a vállalkozói szellemet és a technológiát. Ezenkívül a precíziós gazdálkodási módszerek előkészíthetik az utat a termelési költségek és a termelékenység optimalizálására.

Forrás: agroinform.hu