A környezetvédelmi problémákat közösen kell megoldani

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária

A környezetvédelmi kérdések, problémák mindig globális jellegűek, határon átívelők, ezért a megoldásnak is mindig közösnek kell lennie – mondta Nagy István agrárminiszter csütörtökön Budapesten, a visegrádi négyek (V4) környezetvédelmi találkozóján. 

A Polgári Kisgazdák parlamenti, valamint környezetvédelmi szakmai munkacsoportja osztja Nagy István miniszter úr álláspontját, miszerint a környezeti problémák közösek és a megoldásokat is közösen kell keresnünk.

Az együttes  fellépés és a folyamatos munka hoz csak eredményt a Kormány által is stratégia kérdésnek tekintett ökológiai, fenntarthatósági kérdésekben.

(Kékesi Márton KPE környezetvédelmi szakértő, Zöld Áramlat Alapítvány szakértő, Dr. Paál Sándor)

Magyarország szerencsés helyzetben van, mivel kiváló ökológiai adottságokkal rendelkezik; ezeket az adottságokat azonban nem kihasználni kell, hanem felelősségteljesen bánni velük.
Bízom benne, hogy a többi országgal együttesen, közös célunk lehet a fenntartható fejlődés elveinek követése, a biodiverzitást veszélyeztető és a klímaváltozást kiváltó tényezők kiküszöbölése, hiszen ezek nemcsak a mi életminőségünket, hanem a következő generációk létfeltételeit is meghatározzák

Kitért arra is, hogy a környezeti folyamatok társadalmi-gazdasági összefüggéseit és hatásait megismerve, a környezetügy kiemelt stratégiai kérdéssé vált.

A magyar környezetpolitika kiemelt célja, hogy

  • az ország gazdasági fejlődése a természeti erőforrások és értékek megőrzése, valamint fenntartható hasznosítása mellett menjen végbe,
  • továbbá érvényre jusson az alaptörvényben is megfogalmazott egészséges környezethez való jog 

Hozzátette, a kormány elkötelezettségét számos kormányzati dokumentum és az azokban megfogalmazott feladatok megvalósítása bizonyítja, így például

  • a nemzeti fenntartható fejlődés keretstratégia,
  • a nemzeti környezettechnológiai innovációs stratégia,
  • a nemzeti környezetvédelmi programok,
  • a biológiai sokféleség megőrzésének nemzeti stratégiája
  • vagy az országos hulladékgazdálkodási terv.

A tervek között szerepel az állami génmegőrzési tevékenység, a hazai natúrpark hálózat megerősítése, a “Fűts okosan!” kampány folytatása, a tájvédelmet szabályozó első hazai jogszabály megalkotása. Az Európai Unió körforgásos gazdaság javaslatcsomagjára vonatkozóan cselekvési terv készül a feladatok pontos meghatározása, végrehajtása és ütemezése érdekében – ismertette.

Nagy István hangsúlyozta:

csak úgy lehet a környezet változásaihoz alkalmazkodni, és felkészülni a klímaváltozás okozta elkerülhetetlen változásokhoz, ha az országok közös erővel dolgoznak a problémák kezelésén.

Fontosnak nevezte, hogy állandó legyen a párbeszéd a közép-európai térség országai között, a környezetvédelem területén szerzett tapasztalataikat, eredményeket és esetleges kudarcaikat folyamatosan megosszák egymással.

(forrás: mti, nagyistvan.hu, Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária)