A kormányzati intézkedések segítik a lakásépítések növekedését

Forrás: Depositphotos

A lakásépítések dinamikus növekedésében jelentős szerepe van az otthonteremtési programnak, valamint a kedvezményes lakásáfának – mondta Balogh László, a Pénzügyminisztérium (PM) helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán hétfőn, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait kommentálva.

A helyettes államtitkár kiemelte a hatéves bérmegállapodás hatását is, mint mondta, a reáljövedelmek növekedése szintén hozzájárul a lakáspiaci kereslet élénküléséhez.

A kereslet élénkülését jelzi a lakáshitelek felfutása, január-májusban 300 milliárd forint fölé emelkedett az új lakáshitelek összértéke, ez 36 százalékos növekedést jelent éves összevetésben – tette hozzá.

Balogh László meghatározónak nevezte a családi otthonteremtési kedvezményt (csok), összesen 81 ezer háztartás kérelmét fogadták be 232 milliárd forint értékben.

A helyettes államtitkár megjegyezte azt is: a használt lakások piacán szintén dinamikusan nő a forgalom, tavaly több mint 150 ezer lakás cserélt gazdát, az idei első félévben pedig további 4 százalékos bővülést mértek.

(MTI, kormany.hu)