A kormánynak fontos a vidéki jogászképzés

A Pécsi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Kara - A kép forrása: pte.ajk.hu

A kormánynak fontos, hogy erősek legyenek a vidéki állam- és jogtudományi karok – mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter a nemzeti kiválósági jogászösztöndíjasok szakmai napján, pénteken, Budapesten. (Forrás: MTI)

Dr. Turi-Kovács Béla országgyűlési képviselő, az Országgyűlés korelnöke, a Polgári Kisgazdák országos elnöke – A kép forrása: kpe.hu

A Polgári Kisgazdák olyan jogász-társadalmat szeretnének látni, amelynek a gyökerei a magyar vidék hagyományaihoz, az ott élő emberekhez származásán keresztül is erősen kötődik. (Forrás: Dr. Turi-Kovács Béla, a KPE országos elnöke)

Dr. Trócsányi László igazságügy-miniszter – A kép forrása: magyaridok.hu

A miniszter kiemelte: nemcsak a három budapesti jog- és államtudományi kar, hanem az öt vidéki városban működő jogászképzés is fontos. Ezt bizonyítja az az ösztöndíjprogram is, amelyet minden félévben 250 vidéken tanuló jogászhallgató kap meg. Magyarországon nincs jogásztúlképzés, a mostani hallgatóknak lesz munkahelyük. A jó pozíciókért azonban verseny van. A Kormány minden évben 500 millió forintot ad az IM-nek a jogászképzést támogató ösztöndíjprogramokra, valamint kutatási és oktatásfejlesztési programokra. Az ugyanis, hogy Magyarországon milyen jogászok dolgoznak majd húsz-harminc év múlva, a mai egyetemeken múlik. A miniszter reményét fejezte ki, hogy az IM ösztöndíjasai a jövőben a magyar jogászság legkiválóbbjai lesznek. Trócsányi László elmondta a mai, világ jellemzője, hogy mindent túlszabályoz, a mai joghallgatóknak jogszabályok dzsungelében kell majd dolgozniuk. A tárca munkájáról szólva ismertette: az IM méretét tekintve talán a legkisebb, ugyanakkor az egyik legfontosabb minisztérium. A minisztérium munkája csak akkor lehet teljes, ha szoros kapcsolatban áll az állam- és jogtudományi karokkal is. Bóka János európai uniós és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős államtitkár az EU-ban működő kölcsönös elismerés elvéről és a kölcsönös bizalomról tartott előadást. Ennek végén azt mondta a diákoknak: munkájukban „minden nap meg kell élniük a döntést”, azt, hogy miért akartak jogászok lenni. Reményei szerint időről időre találkoznak majd olyan kihívásokkal is, amelyekre visszatekintve elmondatják, hogy megérte. A 2016 óta működő Nemzeti Kiválósági Jogászösztöndíj program keretében az öt vidéki jogi karról – Szeged, Debrecen, Pécs, Miskolc, Győr – tanulmányi félévenként összesen 250 hallgató részesül ösztöndíjban. A pályázatokról az egyes karok döntenek a tanulmányi eredmény és a szakmai többletteljesítmények alapján. Akik bekerülnek a programba, azok fél évig havi 60 ezer forintos ösztöndíjban részesülnek. Az ösztöndíjat a hallgatók minden félévben újra megpályázhatják. (Forrás: MTI)