A kormány továbbra is szoros együttműködésben kíván a méhészekkel együtt dolgozni

A kiváló magyar mézek. - A kép forrása: piminella.hu

A méhészeti ágazattal kapcsolatos legfontosabb szakmai kérdésekről egyeztetett az Országos Magyar Méhészeti Egyesület vezetőségével Nagy István agrárminiszter az egyesületnél tett látogatása során.

Nagy István a találkozón hangsúlyozta, a kormány továbbra is szoros együttműködésben kíván a méhészekkel együtt dolgozni. (A szövegközi képen: Dr. Nagy István agrárminiszter. – A szövegközi kép forrása: agroinform.hu) A megbeszélésen a méhegészségügyi hálózat megerősítése, a magyar méz hazai fogyasztásának és exportjának növelése, valamint a méhészeti képzés fejlesztése is szóba került. Az ágazat további fejlesztése érdekében az agrártárca és a méhészek egyesülete egy stratégiai keret-megállapodást kötött nemrégiben. Az együttműködésről szóló dokumentumban többek között az szerepel, hogyan juttassák érvényre a magyar méhészek érdekeit itthon és külföldön és miként osszák fel a Magyar Méhészeti Nemzeti Programból jutó forrásokat. A méhészeti ágazat a Magyar Méhészeti Nemzeti Program keretében 2010-től közel 10 milliárd forint – 50-50 százalékban hazai költségvetési forrású, illetve uniós finanszírozású – támogatásban részesült, ami segítette a technológiai megújulást, a méhegészségügyi védekezések, eljárások fejlődését, a méhészeti kutatásokat és a méhészek szakmai továbbfejlődését. Magyarországon több mint 20 ezer méhész tevékenykedik, és több mint 1,2 millió a méhcsaládok száma. Magyarország a harmadik legnagyobb méztermelő az Európai Unióban. (Forrás: AM Sajtóiroda/kormany.hu)

Erdős Norbert, a Fidesz európai parlamenti képviselője az Európai Parlamentben folyamatosan napirenden tartja a magyar méhészet ügyét. (KPE)