A kormány tartani szeretné a vállalásait – újabb részletek derültek ki az extraprofit-adókról

Fotó: Shutterstock

„A kormány azért döntött az extraprofit-adóról, mert vannak olyan szektorai a gazdaságnak, amelyek az inflációs környezetből profitálnak”– Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter újabb részleteket közölt az extraprofitok megadóztatásáról egy háttérbeszélgetésen. A Világgazdaság beszámolója szerint a miniszter hangsúlyozta, hogy sem a növekedésre, sem az inflációra nem lesz hatásuk az elvonásoknak.

Már a napokban bevezeti a kormány azokat a intézkedéseket, amelyekről a héten döntött, a háborús veszélyhelyzetnek köszönhetően parlamenti jóváhagyásra nincs szükség – hangzott el azon a háttérbeszélgetésen, ahol a különadók kiterjesztésének részleteiről tartott tájékoztatást Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter. A Világgazdaság beszámolója szerint az eseményen jelen volt Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke is, aki azzal indokolta az extraprofit-adók kivetését, hogy a kormány tartani szeretné vállalásait, 5 ilyen vállalást sorolt fel:

  • megvédeni az országot,
  • a teljes foglalkoztatás megőrzése, ugyanis kormány határozott célja, hogy növekedés üteme fennmaradjon,
  •  megőrizni a nyugdíjak értékét, a 13. havi nyugdíjat is garantálni,
  • a családtámogatások, kiegészítő családtámogatások változatlan összeggel fennmaradjanak. Ugyanakkor Rogán Antal jelezte, elképzelhető, hogy ezeken belül valamilyen átstrukturálás jöhet,
  • a rezsicsökkentés fenntartása és megőrzése. Hangsúlyozta, hogy elsősorban a családokra vonatkozik, hogy maradnak-e a cégek és az állami társaságok ebben a körben, az egy későbbi döntés.

Átütemezés jön a beruházásoknál, a kormány mindenképpen tartani akarja az idei 4,9 százalékos hiánycélt

Elhangzott, hogy részletesen áttekintik a kormány a beruházásokat, és azok előkészítettségétől függ, hogy melyeket halasztja el, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy torzókat semmiképp sem szeretnének hagyni, elsősorban a még el nem indult beruházásokat érinti az átütemezés. Várhatóan csak 2024-2025-ben indulhat el a kivitelezés ezeknél a fejlesztéseknél. Ugyanakkor Nagy Márton egyúttal hangsúlyozta, hogy

tilos a kínálati oldalon hozzányúlni olyan támogatásokhoz, ami piaci beruházásokat ösztönöznek, mivel egyedül az állami keresletet lehet csökkenteni.

De jelentős összeget akar megspórolni a kormány a minisztériumokon is, a gazdaságfejlesztési miniszter 5-10 százalék közé tette ennek mértékét. Úgy számolt ez nagyságrendileg 800 milliárd forintos kiadás lefaragást jelent, bár bővebb részletetek nem osztott meg róla, de megjegyezte, hogy lehetnek egyes tárcáknál elbocsátások.

Forrás: Világgazdaság, hirado.hu

https://hirado.hu/belfold/gazdasag/cikk/2022/05/27/a-kormany-tartani-szeretne-a-vallalasait-ujabb-reszletek-derultek-ki-az-extraprofit-adokrol