A kormány támogatja az egyszer használatos műanyagok kivezetését és az ehhez szükséges technológiaváltást

Fotó pixabay.com

Az Országgyűlés későbbi időpontban tárgyalja az egyszer használatos műanyagok betiltásával kapcsolatos törvénymódosítási javaslatot. A leginkább környezetromboló termékek forgalmának korlátozása az uniós kötelezettség mellett a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben is megerősített célkitűzés. Az ellenzéki pártok és egyes sajtóorgánumok elhamarkodott következtetéseivel szemben a kormány cselekszik a tiszta Magyarországért, a teremtett környezet védelméért. A munka folytatódik az egyszer használatos műanyagok 2021-ben megkezdődő kivezetése, a környezetkímélő helyettesítő termékek kifejlesztése, elterjesztése érdekében.

A kormány az egyszer használatos műanyag termékek kivezetése érdekében szükséges technológiaváltást teljes mértékben támogatja. A folyamat lehető leggördülékenyebb megvalósítása céljából a kormány felhívta az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, hogy a tárca folytassa az ágazati egyeztetéseket, és készítsen ütemezést a hatékony végrehajtásról.

A gazdaság újraindításának egymásra épülő intézkedései során figyelembe kell venni, hogy a járványhelyzet hatásai következtében számos hazai iparági vállalkozás szorul segítségre abban, hogy lélegzetvételhez jutva stabilizálja működését.

A műanyagok elleni határozott fellépést az európai uniós kötelezettségek teljesítése is sürgeti. A járványhelyzet azonban hátráltatta a közösségi döntéshozatalt, így mindmáig hiányoznak az egyszer használatos műanyagtermékekre vonatkozó előírások és iránymutatások, konkrét példák arra, hogy a kapcsolódó irányelv alkalmazásában milyen termékek minősülnek egyszer használatos műanyagterméknek.

E megfontolás különös jelentőségét az adja, hogy a tagállami jogszabályok hatályba léptetéséhez az Európai Bizottság jóváhagyása szükséges.

(ITM Kommunikáció, kormany.hu)