A kormány számára kiemelten fontos a természet védelme

A kép forrása: keleten.hu

Az első Orbán-kormány 1998 és 2002 között új nemzeti parkot indított, a Hortobágyi Nemzeti Parkban, és a további nemzeti parkokban is folyamatos fejlesztést hajtott végre. Örvendetes, hogy a Kormány változatlanul fontosnak tartja a természetvédelem ügyét, ezen belül a nemzeti parkok fejlesztését. (KPE)

A Széchenyi 2020 program keretében a 2014–2020-as időszakban mintegy negyvenmilliárd forintot fordítanak a nemzeti park igazgatóságok fejlesztéseire.

A Magyar Hírlap kérdéseire válaszol Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára:

Miért fontos ez a roadshow és mi a célja?

– A magyar kormány számára kiemelten fontos a természet védelme. Ezzel összefüggésben azt is feladatunknak érezzük, hogy a természeti kincseinkre, azok megóvásának jelentőségére felhívjuk a magyar emberek, családok figyelmét. Ebben a feladatban rendkívül fontos partnereink a nemzeti park igazgatóságok, amelyek támogatására ezért minél több forrást próbálunk biztosítani – például a Széchenyi 2020 program keretén belül. A rendezvénysorozattal is az előbb említett cél elérését kívánjuk támogatni. A hasonló eseménysorozatok egyébként hagyományosnak mondhatók: ez már a kilencedik alkalom, hogy olyan tematikus, a fejlesztéspolitikai eredményeket bemutató napokat tartunk, amelyeken a fontos célkitűzésekhez kapcsolódó projekteket ismertetjük. Idén év elején például az egyetemek nyílt napjain mutattuk be a felsőoktatási fejlesztéseket.

– Miért kiemelten fontos a nemzeti parkok ügye?

– A nemzeti park igazgatóságok hazánk természeti kincseinek őrzői. Az országban működő tíz nemzeti park igazgatóság jelenleg összesen háromszázezer hektár állami tulajdonú védett területet kezel. Tevékenységük a természeti értékek védelme mellett kiterjed azok megismertetésére is a széles közönséggel. Ma már egyre több család pihen és kapcsolódik ki a természetben, növekszik az aktív kikapcsolódásra, túrázásra vágyók köre. Tavaly a nemzeti park igazgatóságoknál regisztrált látogatók száma meghaladta az 1,6 millió főt, és a fejlesztések tovább növelik majd az igazgatósági bemutatóhelyek vonzerejét. Emellett a nemzeti parkok számára kiemelten fontos feladat a környezeti nevelés is, évente kétszázezer diák vesz részt a környezeti nevelési programokban.

Az egyre több látogatót vonzó természetvédelmi területekre is több forrás jut

Forrás: Katona László

– Jelenleg milyen források állnak rendelkezésre?

– A Széchenyi 2020 program keretében a 2014–2020-as időszakban mintegy negyvenmilliárd forintot fordít a kormány a nemzeti park igazgatóságok fejlesztéseire. A tíz intézmény csaknem száz projekt segítségével tudja a tevékenységét fejleszteni, összesen mintegy százezer hektáron.

– Eddig milyen fejlesztések valósultak meg?

– Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy Magyarország területének harmada természetközeli állapotban maradt meg. Ez egy olyan kincs, amit védeni, óvni kell, és legalább olyan, de inkább jobb állapotban kell továbbadnunk gyermekeinknek, mint ahogyan mi kaptuk. Ezért a fejlesztési források szétosztásánál is szem előtt tartottuk az értékek megőrzését, megismertetését. Csak néhány példát szeretnék kiemelni a száz projekt közül: többek között megújulnak, bővülnek a Natura 2000 területekkel kapcsolatos ismeretterjesztést nyújtó létesítmények. A természet gondozását segítő és őshonos magyar állatfajok tartását biztosító infrastruktúrák épülnek. Fejlesztjük a nemzeti park igazgatóságok őrszolgálatainak működését és hatékonyságát, a projektek keretében járműveket, monitorozó rendszereket, speciális eszközöket tudnak beszerezni. Több tucat barlangot alakítanak át biztonságosabbá, így például a Pál-völgyi barlangot is. Emellett számos, elsősorban a turisztikát, az egyre erősödő ökoturizmus fejlesztését célzó beruházás is megvalósul a közeljövőben. Többek között látogató- és fogadóközpontok épülnek vagy újulnak meg országszerte. Egyik nagyra becsült világörökségi helyszínen, a Hortobágyon megújul a település nagyrendezvényeinek helyet adó vásártér és a kiállítóterek is. A várhatóan több mint ötvenezer fővel bővülő látogatószám megfelelő kiszolgálása érdekében parkolóbővítés, közműfejlesztés is megvalósul. (Forrás: Magyar Hírlap)