A kormány rendezni kívánja a hajléktalanok elhelyezésének problémáit

Fotó: faktor.hu

Sajnálattal tapasztaljuk, hogy a társadalom számos kérdésben félre van vezetve a sajtó egy részétől. a hajléktalanok kérdése, ennek a súlyos emberi problémának a megoldása nem pusztán kényelmi ügy, mert a gondoskodással  a kormány a téli időszakban emberéleteket ment meg. A hajléktalanok egy része nem tudja, vagy nem akarja felmérni, hogy a szabadság illúziójáért egészségével, az életével fizethet. Az is tény, hogy a polgári életet folytató emberek joggal várják el, hogy az alapvető együttélési normákat mindenki tartsa be. (kpe.hu)

Mérce.hu: Nagyszabású rendőrségi akció készül a hajléktalanok belső kerületekből való kiszorítására / Fülöp Attila: a hajléktalanokat érintő jogszabályi változás az egész társadalom érdekét szolgálja

A mérce.hu forrásai szerint nagyszabású rendőrségi akció készül a jövő hét elején Budapesten, amely a hajléktalan emberek belső kerületekből való kiszorítását célozza, de felmerült a külterületeken, saját készítésű kunyhókban élők elleni razzia is. A portál megjegyzi, hogy október 15-én lép életbe az életvitelszerű közterületi tartózkodásra vonatkozó új szabályozás, amely országosan tiltja, hogy a megfelelő lakhatással nem rendelkező emberek az utcán tartózkodjanak.

Ideiglenesen négy helyett három négyzetméter jutna egy ellátottra a hajléktalanszállókon – mutat rá az Azonnali.hu a birtokába jutott nem nyilvános rendeletmódosítási-tervezet alapján, amit már a kormány Stratégiai és Családügyi Kabinete is jóváhagyott. A módosítás értelmében a jelenlegi 15 helyett 25 ellátott után kellene a menedékhelyeken és melegedőkön egy zuhanyzót és nemenként elkülönített mosdókat létesíteni, ami azt is magával vonja, hogy a hatályos szabályozás által megállapított négy négyzetméteres lakótér csökkenne egy ellátott esetében.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának honlapjára felkerült tervezet szerint át kell írni a szociális ellátásokról szóló törvényt, hogy az után is lehessen segíteni a hajléktalanokon, hogy törvényellenes lesz életvitelszerűen az utcán tartózkodni – írja a hvg.hu.

A hajléktalanok közterület-használatát korlátozó jogszabályi változás az egész társadalom érdekét szolgálja – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára csütörtökön Veszprémben, sajtótájékoztatón. Fülöp Attila elmondta: az október 15-én életbe lépő jogszabály-módosítás azt célozza, hogy ne legyen utcán éjszakázó hajléktalan és az állampolgárok zavartalanul használhassák a közterületet. A kormány ezzel párhuzamosan a hajléktalan-ellátási tartalékalap létrehozásáról döntött, melynek összege 300 millió forint. Ennek jelentős részéből azt oldják majd meg, hogy a nappali és az éjszakai menedékhelyek nyitvatartása illeszkedjen egymáshoz, 24 órás ellátási lehetőséget nyújtva a rászorulóknak – ismertette az államtitkár.

Az Állami Számvevőszék vizsgálni kezdte több, a fedél nélkülieket segítő szervezet gazdálkodását – értesült a Népszava. A lap úgy tudja, hogy az érintett civil egyesületeknek öt napjuk van arra, hogy elküldjék a számvevők által kért dokumentumokat.

Az Európai Uniónak arra kellene ösztönöznie a magyar kormányt, hogy oldja meg a hajléktalanság problémáját, és ne büntesse a hajléktalanokat egy olyan élethelyzetért, amin azok egyedül képtelenek javítani – írja a Népszava azon levél tervezete alapján, amelyet a hajléktalanokat segítő civil szervezetek európai ernyőszervezete készül elküldeni Frans Timmermansnak, az Európai Bizottság első alelnökének.

MERCE.HU, ATV.HU, MTI, AZONNALI.HU, HVG.HU, NÉPSZAVA,