A kormány közzétette a babaváró támogatásról Brüsszellel folytatott egyeztetések összefoglalóját – Az EB ismét cáfolja, hogy támadná a támogatást

A kép forrása: allamitamogatas.vwh.hu

A kormány kedden nyilvánosságra hozta a babaváró támogatással kapcsolatban az Európai Bizottsággal (EB) folytatott egyeztetések összefoglalóját. A Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) keddi, az MTI-hez eljuttatott tájékoztatója szerint az egyik összefoglalóból kiderül, hogy a bizottság kitérő választ adott ugyan arra a kérdésre, mit tenne, ha a magyar állam változtatások nélkül léptetné hatályba július elsejével a támogatást, de nem tartotta kizártnak, hogy hivatalos vizsgálati eljárást indítson.

A közleményben azt írták, a dokumentumokból világosan látszik: a magyar kormány 2019. február 27-e óta folyamatos tárgyalásokat folytat Brüsszellel annak érdekében, hogy minél hamarabb megkapja az előzetes jóváhagyást a babaváró támogatáshoz, amely a családvédelmi akcióterv keretein belül július elsején indul. A közzétett dokumentumok szerint az EB jelezte: július 1-ig nincs idő, ezért nem szeretne jogbiztonságot adó hivatalos határozatot hozni a kérdésben, de 80 százalékos kamattámogatás és kezesség (és a költségtérítések alátámasztása) esetén hajlandó lenne úgynevezett megerősítő levelet kiadni, melyben jelezné, hogy a rendelkezésére álló információk alapján úgy véli, az intézkedés nem tartalmaz állami támogatást. A konstrukció átalakítása július 1-jéig azonban kérdéses az időzítés miatt, mivel a 80 százalékos kezességvállalás miatt törvényi és kormányrendeleti szabályozást is módosítani kellene. A bizottság kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy mit tenne, ha a magyar állam változtatások nélkül léptetné hatályba július elsejével az intézkedést, de nem tartotta kizártnak, hogy hivatalból vizsgálati eljárást indítson. Tévesek azok a magyarországi hírek, amelyek szerint az Európai Bizottság támadná az úgynevezett babaváró támogatást, a konstrukcióról a szervezet még nem is alakított ki hivatalos álláspontot – szögezte le keddi közleményében a brüsszeli testület. A magyar nyelvű kommünikében hangsúlyozták: az Európai Bizottság nem kifogásolja, sőt üdvözli a hitelprogram céljait, azaz a családok támogatását. Kiemelték: a magyar kormány kezdeményezett előzetes egyeztetést a tervezett támogatásokról, amelynek során a bizottság szakértői igyekeznek kiküszöbölni, hogy a babaváró hiteleket nyújtó bankok – tehát nem a felvevő magánszemélyek – tekintetében később aggályok merülhessenek fel az állami támogatásokra vonatkozó európai uniós szabályok szempontjából. Az előzetes egyeztetések folytathatók, s az Európai Bizottság továbbra is készen áll a konzultációkra, amelyek pontosan arra szolgálnak, hogy elkerülhető legyen egy későbbi formális vizsgálat, vagy a konstrukció jogszerűségének bárki általi megkérdőjelezése – írták. (Forrás: MTI)