A kormány fellép a vásárlók megtévesztése ellen – péntektől lép életbe az új rendelet

Élelmiszer-pult. (A kép illusztráció). A kép forrása: eletforma.hu
Élelmiszer-pult. (A kép illusztráció). A kép forrása: eletforma.hu

Péntektől indul a rejtett infláció felszámolása a boltokban – március elsejétől a nagyobb üzletekben tájékoztatni kell a vevőket arról, ha egy előrecsomagolt termék kiszerelése megváltozott. Számos gyártó ugyanis bár látszólag nem emelt árat, de csökkentette a termék mennyiségét, így burkolt áremelés történt.  

Az élelmiszergyártók a mennyiség csökkentésével próbálnak nagyobb hasznot szerezni.

A termékek, amikre legjobban jellemző ez a változás, az a tejtermékek, joghurtok, felvágottak: a beltartalom ezeknél a termékeknél 20-30, van, amelyiknél  valamelyiknél 40 százalékot is csökkent” – mondta egy ABC üzletvezetője.

Egy zalaegerszegi üzlet eladója azt mondta, már régóta megfigyelhető, hogy egy-egy termék kisebb mennyiségben kapható.

Csipszeknél, mogyorónál, tejtermékeknél, sajtoknál, vegyi áruknál és a szeletelteknél is például a gramm az kevesebb, viszont több pénzbe került, érdemes erre figyelni” – fogalmazott.

Egy év alatt közel 26 százalékról 3,8 százalékra csökkent az infláció, az emberek egyre többet vásárolnak, azonban sok gyártó még így is trükközik a nagyobb haszon érdekében.

A vásárlók megtévesztése miatt péntektől új rendelet lép életbe, ami az egymilliárd forint feletti árbevételű üzletláncokra vonatkozik.

Tájékoztató fogadja majd a vásárlókat a boltokban, hogy így hívják fel a figyelmet arra, hogy bizonyos termékek kiszerelési mennyisége csökkent, miközben az áruk maradt, vagy adott esetben még emelkedett is. Ezt a tájékoztatást pedig a termékek mellett kell elhelyezni, így a vásárlók pontosan tudni fogják, hogy melyik az az árucikk, aminek kisebb lett a kiszerelése.

Az egyik legnagyobb élelmiszer-üzletláncnál arra készülnek, hogy több száz termék esetében kell alkalmazni a tájékoztatást.

Ez egy burkolt áremelés, hiszen ha a fogyasztói ár nem változik, de a termékeknek a mennyisége csökken, akkor egyértelműen azonos pénzért kevesebb terméket kapunk, így  ez árdrágulás. Biztosak vagyunk abban, hogy ennek a lépésnek a következtében a gyártók sokkal inkább meg fogják gondolni azt, hogy ehhez az eszközhöz nyúljanak” – fogalmazott Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója.

A gyártók a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján jelenthetik be, hogy melyik termék esetében alkalmazták a csökkentett kiszerelést, és a vásárlók is ezen az oldalon tájékozódhatnak majd az érintett termékekről.

Forrás: hirado.hu