A kormány és az országgyűlés célszerűbb és hatékonyabb kutatásokat szeretne

Fotó: wikipedia.org

Aki figyelemmel kísérte az elmúlt évtizedekben az MTA munkásságát, az úgy gondolom általában pozitívan tud nyilatkozni az MTA teljesítményéről. Tagadhatatlan azonban, hogy a kutatások területén a célszerűséget gyakran fölülírja az a kapcsolatrendszer, amely óhatatlanul kialakul a tudományos munka során, különösen, ha a munkálkodás már hosszú ideje együtt valósul meg.

A magyar gazdaságnak, de az egész társadalomnak szüksége van arra, hogy az eddiginél sokkal inkább előtérbe kerüljön az innováció, több területen mutathassunk fel saját, magyar tudományos eredményt.

A Polgári Kisgazdák annak a reményében szavazták meg a törvényjavaslatot, hogy a finanszírozás megváltozása eredményesebb munkát tud kiváltani. (TKB)

 

Megszavazták az MTA átalakításáról szóló törvényt / Hvg.hu: Tüntettek az MTA „megcsonkítása” ellen

Az Országgyűlés tegnap új szervezeti és finanszírozási modellt hozott létre a kutatás-fejlesztési és innovációs ágazat számára. A képviselők 131 igen szavazattal, 53 nem ellenében és három tartózkodás mellett fogadták el az innovációért és technológiáért felelős miniszter előterjesztését. Palkovics László tárcavezető a javaslat országgyűlési vitájában elmondta, a változtatások célja Magyarország versenyképességének növelése, a hatékonyabb működés és az egységes, teljesítményalapú forráselosztás feltételeinek megteremtése. Aláhúzta: a változtatások a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) köztestületi státuszát nem érintik, az újonnan létrejövő Eötvös Loránd Kutatási Hálózat pedig a költségvetési törvényben önálló költségvetési fejezetet képez, nem tartozik a kormány irányítása, vagy felügyelete alá. Az Országgyűlés keddi döntése fontos előrelépés a kutatás-fejlesztési és innovációs rendszer megújításában, a kabinet az új keretek között 32 milliárd forinttal több támogatást szán a területre – nyilatkozta Palkovics László az MTI-nek. Az atv.hu megemlíti, hogy az ellenzéki képviselők egy része tiltakozásul egyenpólót húzott a parlamenti ülésteremben, amelyen a „More Than Academy” felirat volt olvasható.

A Portfolio arról ír, hogy a döntés megszületése után az MTA a honlapján újfent leszögezte: a magyar tudományos közösség egyértelművé tette, hogy elutasítja a kormánynak az Akadémiát érintő javaslatát, a tervezett intézményi és finanszírozási struktúra ugyanis ellentétes a kutatásfinanszírozás európai elveivel, és veszélyezteti a tudományos szabadságot.

A magyar tudományosság és Magyarország gyásznapjáról beszélt tegnapi sajtótájékoztatóján a DK frakcióvezetőhelyettese az MTA kutatóintézeti hálózatának átalakításáról szóló parlamenti döntést kommentálva. Arató Gergely a változtatást az akadémiai kutatóintézetek államosításának, megszállásának nevezte. Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője keddi sajtótájékoztatóján kifejtette: a hatalom elvesztésétől és alternatív valóságának lelepleződésétől való félelem motiválja a Fidesz törvényhozási lépéseit. Az MTA kutatóintézeti hálózatának átalakításáról azt mondta, az Akadémiát megcsonkították. Fekete-Győr András, a Momentum elnöke kedden a Facebookon azt írta: „a tudomány mától nem szabad”. A Magyar Liberális Párt szerint a Fidesz-kormány „egyre barbárabb” módszerekkel igyekszik beleszólni a kultúra és a tudomány szabadságába. A függetlenként politizáló Szél Bernadett azt kezdeményezi, hogy az ellenzéki képviselők forduljanak az Alkotmánybírósághoz a törvény miatt.

A hvg.hu arról számol be: kedd este 7-800 ember tüntetett az MTA „megcsonkítása” ellen az Akadémia épülete előtt. Hozzáteszik: a Jobbik, illetve a Párbeszéd egyes politikusai is kint voltak a demonstráción. Több médium tudósítása szerint a tiltakozók fekete leplet vontak az MTA épülete előtt álló Széchenyi-szobor köré. A tüntetést az Akadémiai Dolgozók Fóruma szervezte, mert szerintük az MTA „megcsonkítása bűn a tudomány, a nemzet és a magyar kultúra ellen”. A tiltakozók Széchenyi István szobra előtt felolvasták a törvénymódosítást megszavazó 131 kormánypárti képviselő nevét, amelyet hangos füttyszó kísért. Az Akadémiához köthető internetes oldalakon is folyik a tiltakozás. Több Facebook-profilon például feketére változtatták a borítóképet. A Népszava megjegyzi, hogy az akadémiai dolgozók jelezték: folytatják a harcot a független tudományért; kezdeményezik az MTA rendkívüli közgyűlésének összehívását, és folyamatosan tájékoztatni fogják a nemzetközi tudományos közösséget és közvéleményt. Ha Áder János államfő aláírja a törvényt, kezdeményezik az idén hazánkban megrendezésre kerülő nemzetközi tudományos konferencia, a World Science Forum lemondását is – jegyzik meg.

MTI, ATV.HU, PORTFOLIO.HU, HVG.HU, RTL KLUB – ESTI HÍRADÓ, ATV – ESTI HÍRADÓ, MANDINER.HU, NEPSZAVA.HU, NÉPSZAVA