A kormány elkötelezett a vidék fejlesztése mellett

Fotó kormany.hu

Sorra adják át az új termelői és kereskedői piacokat szerte az országban, ennek egyik jeles példája a 300 millió forintos pályázati támogatásból felújított sárospataki piac is, ahol három járásból összesen 32 település állította fel bemutatóstandját – mondta az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára szerdán Sárospatakon, a Zemplén-Hegyalja Térségi Közfoglalkoztatási Kiállításon.

Dr. Szinay Attila beszédében kiemelte, a mai esemény célja – a térségi kapcsolattartáson felül-, hogy az önkormányzatoknak lehetőségük legyen az előállított termékeik, innovatív ötleteik és megvalósított eredményeik bemutatására, amivel a korábbi években nem tudtak a Közfoglalkoztatási Kiállításokon megjelenni. Arról is beszélt, hogy a járványhelyzet alatt jelentősen megnőtt az érdeklődés a magyar termékek vásárlása iránt, ami nagyban hozzájárul a magyar gazdaság élénkítéséhez és fejlődéséhez.

Az államtitkár kitért a közfoglalkoztatási programra is, mely közel egy évtizede működik Borsod-Abaúj-Zemplén megye két meghatározó térsége, Zemplén és Hegyalja településein. Példaként említette a települési Start programokat, ahol jellemzően mezőgazdasági termelés és előállítás folyik, de hasonlóan eredményesnek tartja a szociális programokat, melyek a települési értékteremtésben jeleskednek: a közterületi bútorok elkészítésében, valamint az illegális hulladéklerakók felszámolásában, közterületek tisztán tartásában.

Dr. Szinay Attila beszélt arról is, hogy a kormány elkötelezett a vidék fejlesztése mellett, az 5000 fő alatti kistelepülések visszajelzéseiből kitűnik, hogy komoly fejlődésen estek át az elmúlt években. Emlékeztetett, hogy a Magyar Falu Program keretében a falusi CSOK-kal, a falusi útalappal és a kisboltok támogatásával együtt több mint 600 milliárd forint finanszírozást nyújtott az elmúlt 3 évben. Kiemelte, az indulás óta 23 ezer család vette igénybe a kormány által nyújtott támogatást, 3000 kilométer mellékút újult meg, mintegy 1600 falusi játszótér lett modernebb és 400 falusi orvosi rendelőt újítottak fel.     

Koncz Zsófia országgyűlési képviselő azt mondta, hogy a térségben komoly fejlesztések történnek, példaként említette a 37-es útfelújítást, de beszélt a jövőbeli turisztikai projektekről és Tokaj-Hegyalját, valamint a környező településeket összekötő bicikliút jövőbeli megvalósulásáról is.  

Aros János Sárospatak polgármestere arról beszélt, hogy a kormány támogatásnak köszönhetően megnyitott új piac a XXI. század elvárásaihoz és a történelmi kisváros hagyományaihoz egyaránt méltó.

(AM Sajtóiroda, kormany.hu)