A kormány elfogadta Csepel és Ferencváros javaslatait az atlétikai világbajnoksággal kapcsolatban / Egyhangúlag megszavazta a Fővárosi Közgyűlés a vb feltételeit

Terv fotó Magyar Építők

A kabinet elfogadta Csepel és Ferencváros javaslatait az atlétikai világbajnoksággal kapcsolatban és kötelezte minisztereit e javaslatok maradéktalan végrehajtására – tájékoztatta a Miniszterelnökség szerdán közleményben az MTI-t. A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat értelmében a kabinet elfogadta Fürjes Balázs kormánybiztosnak a korábbi, Diákváros-Déli Városkapu és atlétikai központ fejlesztések tárgyában hozott határozatok végrehajtásáról szóló beszámolóját – jelezte a tárca, rámutatva: a kormány megállapította, hogy a csepeli és a ferencvárosi önkormányzatok valamennyi javaslata egybeesik a korábbi döntésekben megfogalmazott kormányzati szándékokkal. „A kormány (…) határozata arról szól, hogy teljesítik az atlétikai vb-t befogadni képes sportlétesítmény megépítéséhez szabott feltételek egyötödét. Kezdetnek jó” – írta Karácsony Gergely főpolgármester szerda reggel a Facebook-oldalán. Hozzátette ugyanakkor, várják a folytatást, „ha azt gondolják, meg lehet bennünket osztani, lehet a feltételek között szemezgetni, hát baromi nagyot tévednek” – fogalmazott.

Megszavazta a 2023-as atlétikai világbajnokság budapesti megrendezését szerdán a Fővárosi Közgyűlés. A képviselők 31 igen szavazattal, egyhangúlag döntöttek arról, hogy a Karácsony Gergely főpolgármester által már ismertetett feltételek megvalósítása esetén támogatják a világbajnokság fővárosi megrendezését. A közgyűlés az elfogadott határozatában azt is kimondta, hogy szükségesnek tartja az általa szabott szempontok megjelenítését nyilvános kormányhatározatban még ebben az évben. A képviselők felhatalmazták a főpolgármestert, hogy a világbajnokság megrendezésével összefüggő beruházásokkal kapcsolatban folytasson tárgyalásokat a Fővárosi Közfejlesztési Tanácsban a kormánnyal, és ennek eredményéről tájékoztassa majd a közgyűlést. Karácsony Gergely zárszavában azt mondta, jó kompromisszumot szeretnének a kérdésben, amelyben nemcsak a sportolókat, de azokat a választókat is meg kell hallgatni, akik szerint az elmúlt időszakban túl sokat költöttek élsportra és túl keveset az egészségügyre. A főpolgármester elismerően beszélt a kormányról, amiért úgy döntött, a Fővárosi Közgyűlés álláspontját tekinti irányadónak a témában. Megjegyezte ugyanakkor, fontosnak tartaná, hogy a kabinet írásban is újra megerősítse azokat a vállalásokat, amelyeket korábban elődjének, Tarlós Istvánnak tett.

Karácsony Gergely főpolgármester szerdán az ATV Egyenes Beszéd című műsorában arról beszélt: még nem tart ott a fővárosi vezetés és a kormány között a bizalom, hogy ez alapján azt lehessen állítani, most már támogatják az atlétikai világbajnokságot és az ahhoz kapcsolódó sportcentrum felépítését. „A mi álláspontunk elvszerű, amíg nincs minden kerületben CT, nincs új stadion. Emberek élete azon múlik, hogy milyen diagnosztikai eszközök vannak” – hangsúlyozta a műsorban a főpolgármester. Kiemelte: nyitott a párbeszédre, ha a kormánynak az a feltétele, hogy a főváros tegyen hozzá az egészségügyi ellátásokhoz forrásokat, akkor van lehetőség a párbeszédre.

„Az atlétika győzött” – reagált a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) a Fővárosi Közgyűlés szerdai döntésére. „A szövetség üdvözli, hogy Csepel és Ferencváros képviselő-testülete után a Fővárosi Közgyűlés is támogatja a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság megrendezését. Egyúttal örülünk annak, hogy a végig kulturált mederben zajlott vitának a végeredménye, hogy a világbajnokság tekintetében pártpolitikán átívelő, széleskörű támogatás jött létre” – közölte honlapján reagálásában a MASZ, amely annyit tett hozzá, hogy az előtte álló feladatokat összesíti és célja, hogy mihamarabb folytatódjon a vb szervezése. Csepel fideszes polgármestere, Borbély Lénárd újságíróknak elmondta, a Fidesz-KDNP örül annak, hogy lezárult az atlétikai vb megrendezése körüli vita, aminek eredményeként nem egy stadion épül, hanem végre lesz otthona az atlétikának.

Előzőleg szerda reggel atlétikai sportegyesületek képviselői táblákkal tüntettek a budapesti Városháza előtt. A demonstráción részt vett Pars Krisztián olimpiai bajnok kalapácsvető is, aki a hvg.hu kérdésére elmondta: akkor lesznek nyugodtak, ha biztosan tudják, hogy megrendezik a vb-t. A helyszínen megjelentek VEDAC Veszprém, Dobó SE és MTK Atlétika szakosztály feliratú ruházatú sportolók is.

A 24.hu arról írt: a Fővárosi Önkormányzat megbízásából a Závecz Research felmérést készített, mely szerint a kormánypárti szavazók teljes mértékben támogatják az atlétikai világbajnokságra tervezett stadion megépítését, de még az ellenzéki és párt nélküli szavazókat is meg lehetne győzni. A felmérés szerint ha a kormány engedne Karácsonyéknak, és teljesülnének a főváros által támasztott feltételek, az még az ellenzéki szavazókat is meggyőzné, a feltételek teljesítése esetén ugyanis már 78 százalékuk támogatná a stadionépítést, és még a Fidesz-szimpatizánsok támogatásán is dobna 2 százalékot. MTI, 24.HU, HVG.HU, ATV.HU, BLIKK.HU