A kormány elfogadhatatlannak tartja az elmúlt napok erőszakos cselekményeit / Tordai Bence bevitte az MTVA-ba a tüntetők öt pontját

Fotó Obuda.hu

A sajtó körüli viták minden eddiginél jobban elmérgesedtek. Az ellenzéket – és nemcsak az ellenzéket – a legerőtejesebben a közmédia királyi viselkedése irritálta és nem tagadom, hogy régtől fogva bánt ez minket is. Hosszú éveken keresztül elképzelhetetlen volt, hogy a Fidesszel szövetséges kisgazdák fontos találkozójukról közleményt adtak ki, az kimaradjon a hírfolyamból.

Az előbbiektől függetlenül mindaz, ami az elmúlt napokban lejátszódott az MTV-nél, az ellenzék erőszakos cselekményei teljességgel elfogadhatatlanok. A sérelmek orvoslása nem állforradalmi erőszakos fellépés útján lehetséges, a megfelelő jogi utat kell igénybe venni. Egyetértünk éppen ezért az alább átvett és közölt írással. (kpe)

A kormány elfogadhatatlannak tartja az elmúlt napok erőszakos cselekményeit – mondta a kormányszóvivő szerdán a budapesti Kossuth téren tartott sajtótájékoztatóján. Kormányellenes aktivisták öntötték le a Parlamentnél lévő Kossuth-szobrot – mondta Hollik István, aki érthetetlennek nevezte a rongálást. A demonstrációkon „erőszakos provokátorokat” és „agresszív tüntetőket” láthattak, akik „nem riadnak vissza semmitől” – közölte. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerint rendkívül visszafogott volt a rendőri válasz az országban múlt szerda este óta tartó tüntetésekre ahhoz képest, ahogy parlamenti képviselők és politikai aktivisták „megtámadták” a rendőröket és a közintézményeket.

Több millió forintnyi kár keletkezett az elmúlt hét tüntetései nyomán az Országház épületében és a Kossuth Lajos téren – közölte az Országgyűlés sajtófőnöke az MTI érdeklődésére szerdán. Szilágyi Zoltán elmondta, hogy a károk öszszesítése jelenleg is zajlik. Az összesítésből az Országgyűlés sajtófőnöke kiemelte, hogy a Kossuth-szoborcsoportot festékkel öntötték le és több helyen darabokat törtek le belőle, sőt, a nemzet lobogójának árbócát is lefestették.

Tarlós István főpolgármester az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában a fővárosi tüntetésekről azt mondta, nem érti, hogyan lehet a demonstrációkat békésnek nevezni, hiszen feltehetően politikusok által felheccelt emberek randalíroztak az utcán, és „brutális, durva, keresztényellenes” megmozdulásaik, beszólásaik voltak. A főpolgármester szerint az ellenzéki képviselők parlamenti viselkedése alig volt szolidabb. Mint fogalmazott, amit az ellenzéki képviselők például az MTVA székházában előadtak, az hiteltelen volt, és bohócot csináltak magukból.

A 24.hu arról számol be, hogy miután Kiss Anita, Óbuda jegyzője az MTVA székházában tartózkodó ellenzéki képviselőket arról tájékoztatta, hogy az MTVA vezérigazgatójának kérelme alapján a képviselők ellen birtokvédelmi eljárást indít, több III. kerületi ellenzéki önkormányzati képviselő nyílt levélben kérte a jegyzőt, hogy ne segítse az MTVA törvénytelen eljárásait. Az önkormányzati képviselők szerint az országgyűlési képviselők nem magánszemélyként járnak el, így velük szemben a birtokvédelmi eljárás lefolytatása fogalmi képtelenség. Erre reagálva Bús Balázs, Óbuda polgármestere azt írta, sajnálja, hogy az óbudai önkormányzati képviselők egy „szégyenteljes politikai akcióhoz” asszisztáltak, ahelyett, hogy inkább együttérzésüket fejezték volna ki a jegyző asszony felé azért, hogy a hatósági feladatainak végzése közben őt minden alap nélküli és tisztességes emberekhez méltatlan inzultusok érték.

„Az MTVA biztosította azokat a jogokat, amelyek az országgyűlési képviselőket megilletik, ők azonban meg akarták szakítani a közmédia adásait, át akarták venni a stúdiók feletti irányítást, ezért az országgyűlési képviselők mandátumából eredő jogokkal való visszaélésre és jogtalan székházfoglalásra, valamint azok következményeiként bekövetkezett jogsértésekre tekintettel az MTVA 30 esetben tett feljelentést ez idáig a nyomozó hatóságoknál” – jelezte közleményben az MTVA. A Magyar Idők arról ír, a Központi Nyomozó Főügyészség illetékes vizsgálni azokat a feljelentéseket, amelyeket az MTVA székházában, illetve az előtte történtek miatt tettek, illetve tenni fognak.

Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője, Barabás Richárd, a párt szóvivője és Murányi András kommunikációs igazgató szerda délután az MTVA Kunigunda utcai székházához ment, hogy a tüntetők öt pontját átadja az ügyeletes szerkesztőnek. Tordaitól Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója átvette az öt pontot tartalmazó pendrive-ot, de azt leszögezte, hogy az Alaptörvény és a médiatörvény egyértelműen rendelkezik arról, hogy politikailag független a közmédia, valamint szerkesztői szabadság van, ezért majd a kollégái döntik el, hogy lemehet-e adásban az öt pont. Az öt pont helyett az M1 Híradója egy vágott felvételt közölt, a műsorvezető pedig arról beszélt, hogy Tordai Bence politikai nyomásgyakorlással akarta elérni, hogy az menjen adásba a közmédiában, amit ő akar – írja az Index.

Nem ellenzéki, hanem össztársadalmi összefogás van Magyarországon – jelentette ki a jobbikos Szilágyi György arra a felvetésre, hogy az MTVA székházánál az ellenzéki pártok közös akcióban vettek részt. Az országgyűlési képviselő egy más témában tartott budapesti sajtótájékoztatón a spontán akcióról úgy fogalmazott: óhatatlanul egymás mellé kerülnek „a harcokban” azok a politikusok, akik az embereket kívánják képviselni, akik összefognak az emberekkel. Képviselőtársa, Jakab Péter ezt azzal egészítette ki: Orbán Viktor miniszterelnök olyan helyzetet teremtett, „hogy van egy jó oldal, és van egy rossz oldal”. Több orgánum is beszámol arról, hogy szerda este Jakab Péter „széttrolkodta” a Hír TV Magyarország élőben című műsorát: „ez a tévé hazudik” feliratú pólóban jelent meg, majd felsorolta a tüntetők öt követelését. „Látleletet vetettem fel, és az orvosi szakvéleményben ott áll, megragadás nyomokkal volt tele a felső testem” – mondta a Magyar Hangnak Varju László DK-s képviselő a hétfőn az MTVA-székházban történtek kapcsán. „Több bordám zúzódott, ám az csak a pénteki kontrollon derül ki, nem repedt-e meg valamelyik” – tette hozzá. A Magyar Narancsnak adott közös interjút Donáth Anna, a Momentum alelnöke és Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője. A két politikus egyetértett abban, hogy bár a december 12-én kezdődött tüntetéshullámot a „rabszolgatörvény” váltotta ki, valójában a törvény elfogadása csak az „utosó csepp” volt a pohárban. „A mostani tüntetéssorozat nem a rabszolgatörvényről szól, ez nyilvánvaló. Az elmúlt 8 év dühe gyűlt fel, és mivel demokratikus csatornák nem maradtak arra, hogy az ellenzéki akarat, vagy csak szimplán az eltérő vélemény megjelenjen, így most, az új esztendő felé közeledve, azt hiszem, elkezdődött az utca éve” – jelentette ki a HVG-nek adott interjújában Vona Gábor, a Jobbik egykori elnöke. Schiffer András, az LMP volt társelnöke a HVG-nek arról beszélt, hogy szerinte „a mostani jelenetekből egyelőre a NER húz hasznot”.

Több médium is megjegyzi, hogy a Ripostnak Bagi Iván és Nacsa Olivér humoristák számoltak be arról, hogyan élték meg az MTVA épületében történteket. „Ami itt történt az MTVA-ban, az olyan, mint amikor betörnek az ember otthonába! Én a tévészékházban dolgozni akaró embereket (…) látok, akik rémülten szemlélik, hogy fejüket vesztett országgyűlési képviselők rohangálnak és fetrengenek az épületben” – nyilatkozta a lapnak Bagi Iván. „Nincs nevetségesebb egy hatalmat szolgáló humoristánál!” – reagált a cikkre Ujhelyi István szocialista EP-képviselő a Facebook-oldalán.

A szakszervezetek szerdai egyeztetésén arról született döntés, hogy sztrájkelőkészítő bizottságot hoz létre a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), és a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) egyes tagszervezetei – írja az Index. A szakszervezeti szövetségek és a szakszervezetek arra is felszólítják a tagjaikat, hogy vegyenek részt a pénteki, Kossuth térre tervezett tüntetésen, amelynek célja, hogy Áder János ne írja alá A munka törvénykönyvének Parlament által elfogadott, túlóra módosításáról szóló törvényt – közli a lap. „Teljes erővel arra kell készülni, hogy Áder János aláírja a túlóratörvényt” – mondta Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Azon kérdésre, hogy a szerdán létrejött sztrájkelőkészítő bizottságban miért nincs ott a LIGA és a Munkástanácsok, Kordás azt felelte: „Erről a két konföderációt kellene megkérdezni”.

Kormányellenes demonstrációt tartottak szerdán este Egerben, az öt ellenzéki párt, civil szervezetek és önkéntesek által szervezett megmozduláson néhány százan vettek részt. Kisebb tüntetések voltak többek között Debrecenben és Nyíregyházán, illetve Bécsben, Stuttgartban, Edinburghben, Párizsban és Varsóban is szerveztek tiltakozásokat.

Szerdán Ferenc pápa audienciáján vettek részt a Munkát, Kenyeret, Tisztességes Béreket Egyesület aktivistái Komjáthi

Imre MSZP-alelnök vezetésével, ahol áldást kértek a magyar munkásokra – tudósít a Népszava.

MTI