A kormány azonnali, ötmilliárdos támogatást nyújt a fiatal kutatók pályázataira, amelyet Brüsszel veszélyeztet

Fotó: pecsma.hu

A kormány azonnali, ötmilliárdos támogatást nyújt a magyar egyetemek kutatói programjainak előfinanszírozására. A segítséget azok az egyetemek kapják, amelyek Brüsszel diszkriminatív döntése kizárna a Horizont kutatási együttműködésekből – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium.

Azt írták, „Brüsszel visszaél a hatalmával, mert az egyetemeket, oktatókat és diákokat bünteti azzal, hogy nem akarja ide adni a Magyarországnak járó forrásokat.”

Ezért a kormány úgy döntött, hogy ötmilliárd forintos azonnal segítséget nyújt az érintett egyetemeknek. Így kilenc magyar egyetem 12 pályázata esetében nyílik meg a lehetőség arra, hogy társult tagként részt vegyen a kutatási együttműködésekben és végezzen olyan nemzetközi kutatásokat, amelyek költségeit Brüsszel egyelőre nem finanszírozza meg – fejtették ki.

A kormány nem hagyja cserben a magyar kutatókat és hallgatókat. „Az a célunk, hogy 2030-ra egy hazai egyetem a világ száz, három pedig az Európai Unió száz legjobbja közé tartozzon” – fogalmaztak a közleményben.

Forrás: hirado.hu