A kormány a munkások oldalán áll

Fotó: Orbán Viktor facebook oldala

„Azért nem vonjuk vissza, mert ez a munkások érdekét szolgáló törvény” – közölte Orbán Viktor az atv.hu a munkaidő-beosztás önkéntes megváltoztatásáról szóló törvénnyel kapcsolatos kérdésére. A kormányfő a Parlamentben az Antall József emlékkonferenciáról távoztában a portálnak kifejtette: „az előterjesztés kifejezetten védi a munkásokat és lehetővé teszi nekik azt, hogy aki többet akar dolgozni, az többet is dolgozhasson, és többet is kereshessen.

 

Én megértem, hogy a szakszervezeteknek az nem tetszik, hogy önkéntes, egyéni megállapodással is lehet túlmunkát vállalni, de ez a munkások érdeke. A kormány a munkások oldalán áll” – hangsúlyozta a kormányfő, megjegyezve: „figyelek a szakszervezetekre, tisztelem is őket, de szerintem most nincs igazuk ebben az ügyben”.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter az Echo TV adásában a felvetésre, miszerint „ha van egy komplett érvrendszere a kormánynak, akkor miért nem vállalta fel, hogy ez egy kormányjavaslat, és legyen társadalmi vita is róla”, kijelentette: „azért, mert ez egy egyéni képviselői indítvány, amit a kormány megtárgyalt”.

Népszavazást kezdeményez a Jobbik a munka törvényét érintő, az ellenzéki párt által „rabszolgatörvénynek” nevezett módosítás miatt – közölte a párt kedden. A kezdeményezés célja, hogy „a dolgozók döntsenek a saját sorsukról, ne a multik érdekeit képviselő Fidesz”. Z. Kárpát Dániel Jobbik-alelnök keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt: pártja az Alkotmánybírósághoz fordul, ha a parlament elfogadja a munka törvényét érintő módosítást, mert szerintük a szabályozás sérti a munkavállalók az alaptörvényben rögzített az egészséges, biztonságos és méltóságát tiszteletben tartó munkafeltételekhez való jogát. A DK a tervezet visszavonására szólít fel, mert a túlórák növelik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának, valamint az agyvérzés kockázatát. Az LMP szerint nemcsak a munkaadók, hanem a cégek számára is hátrányos a munkaidőbeosztás önkéntes megváltoztatásáról szóló javaslat, a párt ezért elsőként a nagy munkaadókkal kezdeményez egyeztetést, hogy a törvényhez képest kedvezőbb kollektív szerződést kössenek alkalmazottjaikkal.

A Napi.hu információi szerint az ellenzéki pártok a törvény szerdai parlamenti szavazására látványos akcióval készülnek, amelynek pontos forgatókönyvéről még szerda reggel is egyeztetnek majd, de „az ellenzék legnagyobb és legegységesebb fellépésére lehet számítani”.

Eközben László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke az ATV Start keddi műsorában azt közölte: folyamatban vannak az engedélykérések a túlóra-törvény elleni tiltakozó útlezárásokra, de ha nem kapnak engedélyt, akkor polgári engedetlenséghez kell folyamodniuk. „Ha nincs más választásunk, akkor akár megbéníthatják az országot, mint anno a taxisblokád esetében” – hangoztatta az érdekvédő, aki szerint a tiltakozásokban nem a szakszervezeti vezetők, hanem a munkavállalók akarata fog testet ölteni. ATV.HU, MTI

A Polgári Kisgazdák szerény észrevétele!

A kormány támogatja és kiállt a munka törvénykönyv módosítása és a földforgalmi törvény módosítása mellett. Mindkettő egyéni képviselői indítvány, egyiknél sem volt társadalmi egyeztetés. Fontos tanulság, hogy a törvények gyors elfogadása nem pótolhatja a társadalmi egyeztetést.

Különösen fontos lenne a társadalmi egyeztetés, ha a törvény egész társadalmi csoportok élethelyzetét, vagy mint a földforgalmi törvény esetében, tulajdoni viszonyait érinti. Nem biztos, hogy mindig jó az, ha gyorsan és kétszer adunk. (kpe)