A konzervatív brit kormány feljelentése nyomán vizsgálatot rendeltek el Soros György ellen

napiujsag.hu

A konzervatív brit kormány feljelentése nyomán vizsgálatot rendeltek el Soros György ellen – írja a Magyar Hírlap.

A brit hatóságok azt feltételezik, hogy Soros nagy összeggel támogatta a Brexit-megállapodás létrejöttét, illetve jelentős pénzösszeget fektetett be annak érdekében, hogy megbuktassa Boris Johnson kormányfőt – írja a Tűzfalcsoport nevű tényfeltáró blog brit forrásokra hivatkozva.

Soros a 2017. júniusi brit parlamenti választások óta 400 ezer fontot (körülbelül 140 millió forint) költött a Brexit-ellenes kampányra annak érdekében, hogy megakadályozza London kilépését az EU-ból, illetve, hogy új választások kiírását eszközölje ki, amelynek nyertesei elutasítanák a Brexitet.

A Brexit-ellenes kampány vezetője – a rendelkezésre álló információk szerint – az a volt ENSZ-főtitkárhelyettesként is dolgozó Mark Malloch Brown, aki korábban miniszteri tisztséget is betöltött.

Az egykori munkáspárti politikus Brown a múlt század kilencvenes éveinek elején a Refugees International-nél is tevékenykedett, amely a Soros Bosznia Tanácsadó Bizottság részeként működött 1993–94 között.

A Tűzfalcsoport felhívta a figyelmet, hogy a Konzervatív Párt feljelentése nyomán rendelt el nyomozást az ügyészség Soros ellen, mivel azt feltételezik, hogy nagy összeggel támogatta egy számára kedvező Brexit-megállapodás létrejöttét, valamint azt, hogy buktassák meg Boris Johnson konzervatív és Brexit-párti miniszterelnököt.

Soros megközelítőleg 3 millió fontot fektet be alapítványán keresztül a Brexit-ellenes kampányba: Nyílt Társadalom Alapítványa például számos Brüsszel-párti csoportnak küldött anyagi támogatást, amelyek közül a legjelentősebb a Best for Britain (BfB) – ez a csoport egy olyan weboldalt szerkesztett, ami elmagyarázza a választópolgároknak, hogyan kell taktikai úton szavazni a december 12-i parlamenti választáson az EU-ban való maradást támogató jelöltekre, a liberális demokratákra, a zöldekre és a szélsőbalos walesi szeparatistákra annak érdekében, hogy Johnson elveszítse alsóházi többségét.

Soros azt állítja: az Egyesült Királyság iránt érzett mély szeretete (amely befogadta őt 1947-ben) arra készteti, hogy egy olyan (szerinte) tragikus hiba ellen kampányoljon, mint amilyen a Brexit.

Nemrégiben a bevándorláspárti milliárdos közölte, hogy a Brexit-ellenes tevékenységekhez nyújtott pénzeszközeit „nem partizán- vagy választási célokra használták fel, hanem a célja a brit közvélemény oktatása.”

2017 óta a BfB 2,7 millió fontot kapott a Nyílt Társadalom Alapítványtól. A BFB egyébként ugyanabban az irodaházban tevékenykedi a Westminsterben, ahol jelen vannak más Brexit-ellenes szervezetek, mint például az Open Britain és az Európa Mozgalom.

A BFB 2018. októbere óta Facebook-hirdetésekre 613 ezer fontot költött.

A BfB-höz kötődő, taktikai szavazásra buzdító applikáció, a GetVoting.org azt jelzi előre, hogy ha a brit választók 30 százaléka taktikusan szavaz, akkor megakadályozzák, hogy a konzervatívok többséget szerezzenek az Egyesült Királyság alsóházában.

Andrew Percy – aki 2010 óta az Egyesült Királyság parlamentjének a konzervatív párti tagja – felszólította a választási bizottságot; sürgősen vizsgálja meg, hogy megtörtént-e „a kiadási szabályok megsértése, és tisztázza, hogy Nagy-Britannia ezeket a tengerentúli milliókat mire költi”. Percy szerint ugyanis „a szabályok világosak: az ilyen mértékű külföldi adományokat nem lehet választási kampányra költeni”

„Szükségünk van tisztességes és egyenlő versenyfeltételekre – és ez azt jelenti, hogy biztosítani kell, hogy a brit nép demokratikus akaratának megtévesztését célzó hardcore csoportok ne szolgáljanak a tengerentúli pénzzel az ország választásainak befolyásolására” – zárta az egyértelműen Soros György beavatkozására utaló felszólalását a konzervatív parlamenti képviselő.

Forrás: MAGYAR HÍRLAP