A kongresszus hitelesítette Biden győzelmét, Trump rendezett hatalomátadást ígér

Fotó forrása: portfolio.hu

Amerikai történések

Az amerikai kongresszus hitelesítette csütörtökön Joe Biden demokrata párti jelölt elnökválasztási győzelmét. Biden győzelmének hitelesítése az után vált lehetővé, hogy a Republikánus Párt 13 szenátora és többtucatnyi képviselője kifogást emelt a győzelme ellen arra hivatkozva, hogy tömeges csalás történt a voksoláson, és ezeket a házak leszavazták.

„Nem az országunkat képviselitek, és meg fogtok fizetni a tetteitekért” – írta magyar idő szerint péntek kora hajnalban a Twitteren Donald Trump amerikai elnök a szerdai roham résztvevőihez intézve szavait.

Arra is kitért: „mostanra a Kongresszus hitelesítette az eredményt. Január 20-án új adminisztrációt iktatnak be. Mostantól arra koncentrálok, hogy zökkenőmentesen és rendezetten adjam át a hatalmat.”

A Fehér Ház egyhangúlag elítélte a Capitolium ostromát, a törvénysértőket pedig felelősségre kell vonni – közölte Kayleigh McEnany, Donald Trump amerikai elnök szóvivője. „A lehető leghatározottabban elítéljük (a történteket), mi, az elnök és adminisztrációja. Elfogadhatatlan, ami történt, és a törvény megszegőit a törvény teljes erejével felelősségre kell vonni” – tudatták.

A Fehér Házban sajtóinformációk szerint Trump esetleges elmozdítása is szóba került elnöksége vége előtt két héttel – írja a Telex, megjegyezve: ez a 25. alkotmánykiegészítés aktiválásával történhetne meg. A képviselőház Igazságügyi bizottságának demokrata tagjai a zavargások után felszólították Mike Pence alelnököt a 25. alkotmánykiegészítés 4. szekciójának aktiválására, hozzájuk pedig többek között Vermont republikánus kormányzója is csatlakozott. Chuck Schumer, a szenátus demokrata frakciójának vezetője felszólította csütörtökön Donald Trump kormányzatát, hogy mentsék fel az amerikai elnököt hivatalából, miután általa felheccelt hívei megostromolták a washingtoni Capitolium épületét. Az ostrom miatt lemondott Elaine Chao közlekedési, illetve Betsy Devos oktatási miniszter is.

„Hazai terroristának” nevezte csütörtökön az előző nap az amerikai törvényhozás épületét ostromló lázadókat Joe Biden megválasztott amerikai elnök, aki Donald Trump távozó elnököt okolta a fővárost megrázó erőszak miatt. Trumpnak az ország demokratikus intézményeinek szétverésére irányuló tettei közvetlen következménye volt a washingtoni támadás – jelentette ki Biden. „Az elmúlt négy év során olyan elnökünk volt, aki semmibe vette a demokráciánkat, az alkotmányunkat, a jogállamot mindenben, amit tett” – hangsúlyozta a megválasztott elnök, aki szerint a szerdai ostrom ennek a könyörtelen támadásnak a csúcspontja volt”. Joe Biden megválasztott amerikai elnök Donald Trump jelenlegi elnök kormányzatára hagyja Trump elmozdításának kérdését – közölte nyilatkozatban Andrew Bates, Joe Biden egyik tanácsadója.

Donald Trumpnak az elnöki hivatalból való azonnali felmentését követelte csütörtökön Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke az Egyesült Államok alkotmányának 25. kiegészítése alapján. Trumpnak 13 napja van hátra az elnöki tisztségben. Mind Pelosi, mind Chuck Schumer, a szenátus demokrata frakciójának vezetője úgy vélekedett: Mike Pence alelnöknek az alkotmányra kellene hivatkoznia, hogy eltávolítsák tisztségéből Trumpot.

Washingtonban 15 napra szükségállapotot hirdettek, kijárási tilalom is van, este hattól reggel hatig nem lehet az utcára menni – idézi az Index az amerikai sajtóhíreket, többek között az NBC cikkét. A CBS News azt írja, hogy eddig 52 embert tartóztattak le, közülük 47-et a kijárási tilalom megszegése miatt.

Külföldi reakciók

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Twitteren azt írta: Joe Biden nyerte az elnökválasztást, a hatalom békés átadása pedig alapvető kellene, hogy legyen. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is békés átmenetet szorgalmazott, megjegyezve, hogy sokkolták a washingtoni jelenetek. David Sassoli, az Európai Parlament elnöke kifejtette: mélységesen aggasztóak a Capitoliumnál zajló események, a demokratikusan megszerzett szavazatokat mindenkinek tisztelnie kell. Emmanuel Macron francia elnök szerint nem szabad engedni azok erőszakának, akik megkérdőjelezik a demokráciát. Angela Merkel csütörtök reggeli nyilatkozatában részben a leköszönő elnököt, Donald Trumpot tette felelőssé a zavargásért. Sajnálom, hogy november óta nem ismerte el a vereséget, és ezt még szerdán sem tette meg – fogalmazott a német kancellár. Sebastian Kurz osztrák kancellár egy Twitter-bejegyzésben fejezte ki mély megdöbbenését: szerinte a demokrácia elleni, elfogadhatatlan támadás az, ami Washingtonban zajlik.

„Mindenhol vannak Trumpok, így mindenkinek meg kell védenie a saját Capitoliumát!” – reagált Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke a washingtoni zavargásokra a Twitteren. „Trump támogatóinak rettenetes puccskísérlete után halljátok a hallgatását azoknak az európai politikusoknak, akik szintén szeretik őt?” – tette fel a kérdést a Facebookon Guy Verhofstadt. A liberális belga EP-képviselő ezután fel is sorolja, mely politikusokra gondol: Farage, Orbán, Jansa, Le Pen, Wilders, Salvini.

A lengyel államfői hivatal csütörtöki állásfoglalása szerint Joe Biden megválasztásának hitelesítése az amerikai kongresszusban az amerikai demokrácia stabilitásáról tanúskodik, valamint arról, hogy a demokratikus váltás nem az agresszív utcai tüntetések révén történik. A szlovák külügyminiszter, Ivan Korcok szerint „ez az a pillanat, amikor a demokráciát és jogállamiságot igenis tiszteletben kell tartani”.

Igor Matovic miniszterelnök állásfoglalásában nyugtalanítónak nevezte a washingtoni történéseket és leszögezte, hogy az erőszak soha nem lehet jogos.

Priti Patel brit belügyminiszter úgy véli, Donald Trump gyújtó hangú megjegyzései közvetlenül hozzájárultak a Capitoliumban történtekhez és felszólította a leköszönő elnököt, hogy ítélje el azokat. Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő csütörtökön gyalázatos tettnek nevezte a washingtonban történteket, „amelyet el kell ítélni”. Az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint az USA elektori rendszere archaikus, nem felel meg a modern demokratikus normáknak, lehetőséget nyújt különböző szabálytalanságokra, az amerikai sajtó pedig a politikai küzdelem eszközévé vált.

Magyar reakciók

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter közölte: „reméljük, hogy minél előbb helyreáll a rend és a nyugalom az Egyesült Államokban. Reméljük, hogy soha többet nem kell embereknek meghalni ilyen erőszakos események miatt, és őszintén reménykedünk abban, hogy a kapcsolatunk az Egyesült Államokkal a jövőben is azon az úton fog haladni, amelyen halad az elmúlt négy esztendőben” – idézi a Hír TV.

„Nem szoktuk más országok belügyeit kommentelni, és hálásak vagyunk, ha mások sem teszik meg Magyarországgal kapcsolatban” – reagált az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Menczer Tamás. A külügyi államtitkár azt is mondta: „agresszív képsorokat láttunk. Ha saját házunk táját nézzük, akkor az agresszió mindig a baloldali politikusokra volt jellemző. Ezekről a képsorokról nekem beugrottak a 2006-os képsorok, amikor Gyurcsány Ferenc a magyar emberek közé lövetett. Beugrottak olyan jelenetek, mikor Fekete-Győr András megdobálta a rendőröket füstgránáttal, amikor Hadházy Ákosék randalíroztak különböző helyeken…”

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter angol nyelvű Twitter-bejegyzésében azt írta: sokkolták a Capitoliumból érkező felvételek. „A demokráciát a választásokat megelőzően, azok alatt, és utána is biztosítani kell” – fogalmazott a Fidesz alelnöke. Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója a Facebook-oldalán azt írta: „Ha van valaki, akinek a washingtoni történések kapcsán inkább csöndben kéne maradnia, az Gyurcsány Ferenc!

A képmutatás netovábbja, hogy egy olyan ember papol most a demokrácia védelméről, aki miután a saját elvtársainak az őszödi villa négy fala között bevallotta, hogy hazugsággal nyert választást, a jogosan felháborodott békés tüntetők ellen lovasrohamot vezényelt és volt, akinek kilövette a szemét.” Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője a Twitteren arról írt, hogy az erőszak soha nem lehet válasz.

Dobrev Klára, DK EP-képviselője szerint Trump évek óta uszít politikai ellenfelei ellen és hergelte sajátjait. Úgy látja, ennek eredménye hasonlít ahhoz, ami Budapesten történt, valahányszor a „vezér” demokratikus választás során vereséget szenvedett. Kunhalmi Ágnes MSZP-s képviselő a Facebook oldalán úgy reagált: „Semmilyen eszköz nem megengedett arra, hogy a választásokon kinyilvánított népakaratot megváltoztassák.” Jávor Benedek korábbi EP-képviselő Facebook-bejegyzésében azt írta: „Mi, magyarok persze ebben is fényévekkel a világ előtt járunk, és ízelítőt adtunk mindebből már 2006ban”.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője szerint a zavargások és halottak annak a politikának az eredménye, „amit Orbán példaképe”, Donald Trump leköszönő amerikai elnök folytatott azzal, hogy előre megkérdőjelezte a választások tisztaságát. Az LMP társelnökei, Schmuck Erzsébet és Kanász Nagy Máté szerint ide vezet a populista jobboldali, »konzervatív« politika.

MTI, MANDINER.HU, HVG.HU, TELEX.HU, BLIKK.HU, 444.HU, ATV.HU, INDEX.HU, PORTFOLIO.HU, HÍR TV HÍRADÓ, ORIGO.HU, MAGYAR NEMZET, MAGYAR HÍRLAP