A KKM bekérette Ukrajna budapesti nagykövetét / Kelemen Hunor: A kisebbségi jogokkal kapcsolatos állásfoglalásaim miatt tilthattak ki Ukrajnából

Fotó: 2017 Badó Zsolt, mti, karpataljalap.net

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) bekérette hétfőn a budapesti ukrán nagykövetet Kelemen Hunor kitiltása miatt Ukrajnából – tudatta a tárca az MTI-vel. A KKM kiemelte: „a leghatározottabban kikérjük magunknak az újabb magyarellenes provokációt, az ukrán Parlament és kormány folyamatos magyarellenes döntései elfogadhatatlanok”. Jelezték: Magyarország „a tisztességtelen ukrán lépések ellenére többfajta egészségügyi és humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának, az ukrán vezetők viszont a magyarokat ellenségnek tekintik, ez felháborító és elfogadhatatlan”.

Szijjártó Péter az EU-tagországok külügyminisztereinek hétfői luxembourgi tanácskozását követően provokációnak nevezte, hogy Kelemen Hunort nem engedték be szombaton Ukrajnába. A tárcavezető reményét fejezte ki, hogy az ukrajnai elnökválasztást követően nemcsak Magyarországon lesz ukránbarát kormány, hanem Ukrajnában is magyarbarát adminisztráció jön létre.

Kelemen Hunor szerint a kisebbségi jogokkal kapcsolatos állásfoglalásai állhatnak Ukrajnából történt kitiltása hátterében, de erről hétfő délutánig semmilyen hivatalos indoklást nem kapott. Az RMDSZ elnöke a magyar közmédiának elmondta: soha nem sértette meg az ukrán államot, akkor sem, amikor két éve több román képviselőhöz hasonlóan maga is határozottan felemelte a szavát az anyanyelvű oktatást korlátozó új ukrán oktatási törvény miatt. Kelemen Hunor hétfőn levélben kért magyarázatot Ukrajna bukaresti nagykövetségétől a történtekre, továbbá európai szervezeteket is tájékoztatott az ügyről. Az RMDSZ elnöke megerősítette: a román diplomáciától is lépéseket vár.

A Népszava arról cikkez: noha Olekszandr Bankov, Ukrajna bukaresti nagykövete azt ígérte, hogy hétfőn szívesen ad személyesen is magyarázatot Kelemennek, az ukrán külképviselet ebédszünetre hivatkozva utasította el az RMDSZ megkeresését. A lap a brüsszeli forrásaitól arról értesült: hétfőn az uniós külügyminiszterek tanácskozásán a kitiltási ügyet mind Teodor Melescanu román, mind Szijjártó Péter magyar külügyminiszter szóvá tette.

A román külügyminisztérium tudomásul vette, hogy a magyar-ukrán határon szombaton átkelni szándékozó Kelemen Hunor romániai parlamenti képviselőt az ukrán hatóságok nem engedték be az országba, és a döntés okairól tájékoztatást kért Ukrajna bukaresti nagykövetségétől. A román külügyminisztérium által keddre virradóra kiadott, az MTI bukaresti irodájához is eljuttatott közlemény szerint az incidensről Kelemen Hunor telefonon értesítette Teodor Melescanu román külügyminisztert. MTI, NEPSZAVA.HU