A kisgazdák álláspontja szerint nem további alkudozásra, hanem határozott lépésekre van szükség a Színművészeti Egyetem rendbontóival szemben / SZFE-hallgatók: A tanköztársaságot nem lehet betiltani

Fotó MTI, Mónus Márton

A tanköztársaságot betiltani nem lehet, feltételeit rajtunk kívül senkinek nem feladata biztosítani. Ez egy eszme, amelynek égisze alatt az egyetem minden polgára egyenlő, a sztrájkot folytatjuk – közölték szerdai tájékoztatójukon a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói, miután az egyetem új vezetése keddtől befejezettnek tekinti a tanköztársaságot. A hallgatók szerint az egyetem vezetése „zsarolással kényszeríti” az üzemeltetéshez tartozó munkatársakat, hogy osztálytermeikbe, ahol kellékeiket, jelmezeiket, eszközeiket tartják, ne engedjék be őket, az eseményről készülő közösségi dokumentumfilm ellehetetlenítése érdekében pedig megtiltották a kép- és hangrögzítést az intézményben. A diákok tájékoztatása szerint az egyetem vezetősége vizsgálatot kért az Oktatási Hivataltól azzal kapcsolatban, megfelelően folyik-e az egyetemen az oktatási tevékenység.

Bejelentették továbbá: október 23-án 16 órától megemlékezést tartanak a Műegyetem-rakparton. Csató Kata, az egyetem sztrájkbizottságának ügyvivője azt közölte: Szarka Gábor kancellár kérésének nem tesznek eleget, nem adják ki a sztrájkban résztvevő dolgozók listáját.

Szarka Gábor, az egyetem kancellárja a Kossuth rádió szerda reggeli műsorában arról beszélt: az SZFE 63 oktatója által az egyetem új vezetésének írt levél olyan lépés a kommunikációban, amely megnyit egy kiskaput a további párbeszédre, a levél „szellemisége és olvasata” azt mutatja, hogy alapvetően legitimnek tekintik a jelenlegi helyzetet, elfogadják a kancellárt, bár a két oktatási rektorhelyettes kinevezési módját nem.

Szarka Gábor az RTL Klub híradójának elismerte, hogy ő kapcsoltatta ki az internetet az egyetem kollégiumában. Mint kifejtette: a diákok szétzilálják az oktatást, és ezt ő nem támogatja. Szerinte azok, akik nem értenek egyet az új vezetéssel vagy a modellváltással, jobb, ha távoznak az egyetemről. „A lehető legtovább el fogok menni a tekintetben, hogy ezt a fajta belső anarchiát megszüntessem” – fogalmazott a csatornának. Forgács Péter oktató az ATV-nek azt mondta, hogy kedden az egyik oktató nem tudta internet nélkül megtartani a filmes óráját, de a Vas utcában működik egy kollégium is, és az ott lakó diákok szerződésében benne van az internethasználati jog is.

444.HU, 24.HU, MTI, RTL KLUB HÍRADÓ, ATV HÍRADÓ