A Kisgazda Polgári Teátrum sikeres körútja Floridában

Szíki Károly, egri Kisgazda elnök vezetésével Miamiba és Sarasotába látogatott el az egri székhelyű Kisgazda Polgári Teátrum, hogy március 15-éhez kapcsolódóan részt vegyenek a Magyar Napon és előadást tartsanak Sarasotában, Miamiban.

Istentisztelettel nyílt meg  a Magyar napok Miamiban, melyen Nt.Bodor Péter prédikált.

Gyombolai Péter Washingtonból érkező közösségi diplomata tartotta az ünnep beszédet. Megkapó egyszerűséggel hozza közelebb a 170 évvel ezelőtti forradalmat és szabadságharcot,  párhuzamba állítva az akkori félelmet a mai hasonló  érzésekkel. Embereket mutat be, kik fekete fehér emlékek a mi képzeletünkben, de ők is hasonlóképpen mint mi, halandó embernek születtek, tele voltak tenni akarással, szerelemmel és szerették az életet, de mindenek előtt a  hazát, majd kiemelkedtek és csalódtak, ahogyan mi tesszük naponta, de felül emelkedünk! Ők mára ikonokká, szimbólumokká  váltak azzal, hogy életüket is képesek voltak feláldozni a nemzeti ügyért. Rajtunk áll, hogy ne csak szóval, de tettekkel is a nyomukba lépjünk! Képesek voltak arra, hogy önnön a félelmüket legyőzzék és megvédjék a hazát. Szerepük hitet ad a mai embernek. Mert van feladatunk ma is: egymillió aláírást kell gyűjtenünk a kisebbségi jogok védelmében. Példájuk arra tanít, hogy tegyük meg, amit megtehetünk közös kincsünk: nyelvünk, kultúránk védelmében!- mondotta a közösségi diplomata. Mintha a mai floridai helyzetre írta volna beszédét!

Ezt követően rövid ünnepi műsor következett, melyben az Egerből érkező Szíki Károly színművész elmondja Vörösmarty: A vén cigány című versét.

Az ebéden már mintegy 200-an jelentek meg. Az egybegyűltek között voltak politikusok, konzulok, diplomaták is, akik Montreálból, Vancouverből és Washingtonból jöttek, köztük volt Gyombolai Péter, Egerből származó feleségével. A Sárospatakról érkező  zenészek (Zsindely) a délutáni szórakoztató programot vállalták fel, míg egy erdélyi kötődésű énekes, László Attila az esti programot prezentálta.

Egy hét múlva a Virágvasárnapi Istentiszteletet követő ebédre megérkeznek  Wass Albert fiai. Wass Géza, az amerikai hadsereg tábornoka, az antiszemita bélyeg súlyáról és arról a tehetetlen érzésről szól, hogy nem tudnak mit kezdeni a románokkal, mert nem oldják fel ezt a stigmát,  pedig nincs nyomós érvük arra, hogy papit antiszemitázzák!

A három fogásos ebéd után átsétált a tömeg a Petőfi terembe. Szíki Károly egri színész rövid összeállításával köszöntötte őket, 3 Wass Albert verset mondott.

Előkerült a Wass Albert szellemi hagyatékát összefoglaló legújabb kötet, mely az Örökségkönyv címet kapta. Hogy napvilágra jött, az egyértelműen Dr. Lukácsi Éva lelkész asszony szorgalmas szerkesztői és inspirációs munkájának köszönhető.

A dedikálást megelőzően a 3 fiú elmondja, hogy nagy bajba került az Adjátok vissza a hegyeimet angolra fordított regény kiadása, mert 13 kiadó is visszautasította Amerikában.

Havas Emilnek tehát nem csak igaza volt, amikor a friss emigráns Wass Albertet felkereste az olcsó kis New York-i hotelszobában. Tudta, miről beszélt… Amikor elment a szállodából, attól kezdve Wass Albertnek se elbeszélései, se regényei nem kellettek az amerikai kiadóknak.

Havas Emilnek máig hatóan él a fenyegetése Wass Alberttel szemben. Mert nem csak akkor nem jelentek meg elbeszélései, se regényei nem kellettek az amerikai kiadóknak. Halálában is alázzák a Havas Emilek őt!

Ebben a kétséges helyzetben fordultak a Wass fiúk az emigrációs magyarsághoz.

Sarasotában a Kossuth Klubba visszajáró előadójaként hívták meg Szíki Károlyt, hogy az 1848-as forradalom ünnepnapján tartsa meg Szadaság, szerelem című színházi előadását.

Az egri színművész délutáni másfél órás előadására meglepően nagy számban jelentek meg az érdeklődők, melyet Krajcsik György elnök és Kisvarsányi Éva egy templomba szervezett. Az előadást estébe nyúló fogadás és beszélgetés követett, miközben Szíki legújabb könyvét dedikálta.

A Tokaj étteremben vacsora keretén belül köszöntötték a középiskoláit Egerben végző geológust,  Kisvarsányi Gézát 92. születésnapján. Felesége, Éva asszony itt adta át magyarországi vendégének az angolra lefordított, férje által írt Emlékezés (Tokajtól Sarasotáig) című prózai művét,  melyet az orosz Gulagról írt.

Az egri színművész sort kerített még a másik 92 éves barátjának, az Anna Maria szigeten feleségével élő egykori legendás motoros, a Széna-téri forradalmár  Bánkuty Géza meglátogatására, köszöntésére is.

Nagy számban gyakorolták ezekben a napokban Floridában az összetartozás élményét a magyarok.

Heti Hang Szóró— Hangosan mindenről, ami nekünk fontos