A kibocsátott szénhidrogén többsége üzemi hibából származik

Az amerikai kőolaj-és gázipar évente 13 millió köbtonna metánt bocsát ki, 60 százalékkal többet az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség eddigi becslésénél.

 A Coloradói Egyetem vezetésével készült tanulmány szerint a kibocsátott szénhidrogén többsége ipari berendezések hibája miatt, szivárgások és más működési rendellenességek miatt kerül a légkörbe. Ezeknek a szivárgásoknak a környezeti hatása 2015-ben nagyjából ugyanakkora volt, mint az összes amerikai széntüzelésű erőmű szén-dioxid-kibocsátása. Ez a tanulmány az eddig legjobb számítás a kőolaj- és gázipari tevékenység környezeti hatásáról az Egyesült Államokban. Tíz éven át tartó kutatás eredménye az, hogy a tudósok a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal vezetésével végezték el a felmérési munkájukat. Tizenhat kutatóintézet szakemberei hat kőolaj- és gázkitermelő mező 400 olajkútjánál végeztek méréseket. Mértek továbbá tartályoknál, szelepeknél és más berendezéseknél, valamint légi felméréseket is készítettek az olaj-és gázipari üzemekről. A metán a legegyszerűbb telített szénhidrogén. Kisebb mennyiségben van jelen a természetben, mint a szén-dioxid, de a felmelegedést okozó hatása rendkívül nagy. A szén-dioxid után a metán a második fő oka a globális felmelegedésnek, és az elmúlt 250 évben több mint kétszeresére nőtt a légköri metán mennyisége. A szivárgás miatt légkörbe került metán értéke mintegy 2 milliárd dollár, ami elegendő lenne 10 millió amerikai otthon fűtéséhez. A szakemberek szerint a szivárgó berendezések kijavítása és a metán véletlen kibocsátásának megszüntetése hatékony lenne az általános klímaváltozás elleni küzdelemben. (Forrás: Világgazdaság)

A Polgári Kisgazdák álláspontja szerint több felelősséget várhatna el a nemzetközi közvélemény  a nagy gáz- és olajipari társaságoktól.. Az ember úgynevezett ökológiai lábnyoma tovább nem növelhető büntetlenül, és ebben a metán gáz kibocsátásának csökkentése alapvető fontosságú. Az úgy nevezett „vétlen kibocsátás” álságos megfogalmazás, ugyanis ha a társaságok valamivel többet költenének a profitjuk rovására az olajkutak, tartályok, berendezések állagának javítására, akkor jelentősen csökkenteni lehetne az üvegház hatású gázok – légkörbe szivárgó – mennyiségét.

(Kékesi Márton KPE szakértő)