A kettős élelmiszer-minőség terén a múlt évben történt néhány formális előrelépés

Fotó MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Egyrészt a tagállami élelmiszer-biztonsági hatóságok összesen egymillió eurót kaptak célzott élelmiszer vizsgálatok elvégzésére, másrészt a Bizottság kiadott egy útmutatót arról, hogyan kell elvégezni a vizsgálatokat. A tagállamok ígéretet tettek arra, hogy kiemelten foglalkoznak majd a kettős minőséget kiszűrő élelmiszer ellenőrzésekkel.

A kettős élelmiszer-minőség terén a múlt évben történt néhány formális előrelépés. Egyrészt a tagállami élelmiszer-biztonsági hatóságok összesen egymillió eurót kaptak célzott élelmiszer vizsgálatok elvégzésére, másrészt a Bizottság kiadott egy útmutatót arról, hogyan kell elvégezni a vizsgálatokat. A tagállamok ígéretet tettek arra, hogy kiemelten foglalkoznak majd a kettős minőséget kiszűrő élelmiszer ellenőrzésekkel. A legújabb hírek szerint azonban továbbra is áramlanak a rosszabb minőségű élelmiszerek a kelet-európai tagállamokba. Mind Lengyelországban, mind Szlovákiában, mind Csehországban sajtóhír volt, hogy újra találtak kifogásolható termékeket. Ezért az EP Agrárbizottság ülésén felhívtam a jelenlegi tanácsi elnökséget képviselő román agrárminiszter figyelmét, hogy az EP tavaly már kérte az eltérő minőség tiltott forgalmazói magatartási gyakorlatok között történő szerepeltetését.Mindezek mellett a minisztert támogatásomról biztosítottam az afrikai sertéspestis elleni küzdelemben. A betegség ugyanis Magyarországon is komoly veszélyt jelent az állattartók számára, bár a szigorú védelmi intézkedéseinknek köszönhetően a házisertés állományunkban nem jelent meg. Felszólalásomban kiemeltem, hogy az EP további uniós források kiutalását látja szükségesnek a védekezés hatékonyságának a növelésére, valamint a kárt szenvedett sertéstartó gazdák kártalanítására.

Közzétette: Erdős Norbert – 2019. január 29., kedd

A legújabb hírek szerint azonban továbbra is áramlanak a rosszabb minőségű élelmiszerek a kelet-európai tagállamokba. Mind Lengyelországban, mind Szlovákiában, mind Csehországban sajtóhír volt, hogy újra találtak kifogásolható termékeket. Ezért az EP Agrárbizottság ülésén felhívtam a jelenlegi tanácsi elnökséget képviselő román agrárminiszter figyelmét, hogy az EP tavaly már kérte az eltérő minőség tiltott forgalmazói magatartási gyakorlatok között történő szerepeltetését.

Mindezek mellett a minisztert támogatásomról biztosítottam az afrikai sertéspestis elleni küzdelemben. A betegség ugyanis Magyarországon is komoly veszélyt jelent az állattartók számára, bár a szigorú védelmi intézkedéseinknek köszönhetően a házisertés állományunkban nem jelent meg. Felszólalásomban kiemeltem, hogy az EP további uniós források kiutalását látja szükségesnek a védekezés hatékonyságának a növelésére, valamint a kárt szenvedett sertéstartó gazdák kártalanítására.

Forrás: Erdős Norbert facebook oldala