A ketreces tyúktartás betiltása jogi és agrárszempontból is elhibázott lenne

Fotó pixabay.com

A ketreces tyúktartás uniós betiltása jogi és agrárszempontból is elhibázott lenne – mondta az agrárminiszter szombaton a Facebook-oldalán megosztott videóban.

Nagy István felhívta a figyelmet, hogy az Európai Bizottság támogatja a ketreces tyúktartás uniós betiltását szorgalmazó polgári kezdeményezést. A brüsszeli bürokratáknak fontosabb a tojó tyúkok joga, mint a határon túli magyaroké – jegyezte meg a miniszter. A miniszter hangsúlyozta, a ketreces tartás betiltása kedvezőtlen lenne, hiszen a ketreces tyúktartás segít elkerülni olyan fertőzéseket, mint a szalmonella vagy a madárinfluenza. Hozzátette, az is kérdéseket vet fel, hogy emiatt mennyire drágulna a tojás. „A gazdálkodók készek többet tenni az állatjólét növelése érdekében, de nem az észszerűség határain túl, és nem a működésük árán” – emelte ki Nagy István, hozzátéve, hogy a termelőket hátrányosan érintő döntés ellen fel fognak lépni.

(MTI, kormany.hu)

Az egész azért felháborító, mert pár éve a ketreceket lecseréltették a gazdákkal – jó pénzért – az általuk meghatározott méretűre és minőségűre. Úgy látszik, nekik a más pénze nem drága, de valószínűleg ez is a görbe uborka sorsára jut, miközben a gazdatársadalom ismét megszorításokban részesül. Az észszerű, takarékos gazdálkodás bevezetését talán maguknál kellene kezdeni. (kpe)