A kertészeti ágazat a magyar mezőgazdaság meghatározó területe

A kép forrása: mni.hu

A kertészeti ágazat a magyar mezőgazdaság meghatározó területe, ezen belül is a legjelentősebb a zöldségtermesztés szerepe – jelentette ki az agrárminiszter, csütörtökön, Szegváron. Nagy István a Csongrád megyei községben az Árpád-Agrár Zrt. új palántanevelő üvegházának átadási ünnepségén azt mondta, a kertészeti ágazat tavalyi több mint 300 milliárd forintos kibocsátása – melyből csaknem 180 milliárd forintot tett ki a friss zöldségek előállítása – a magyar mezőgazdasági produktum 12 százalékát jelentette.

A kertészkedés örömeit nem lehet elég korán megismertetni a gyermekekkel. – A kép forrása: folyoirat.ofi.hu

Magyarország természeti adottságaiban rendkívül nagy potenciál rejtőzik, az agrárkormányzat fő célkitűzése a versenyképesség javítása. A 2020-ig tartó fejlesztési ciklusban kertészeti beruházások támogatásra 120 milliárd forint támogatás odaítéléséről született döntés, ez több mint 5300 nyertes kérelmet jelent. Nagy István leszögezte, a pályázati forrásoknak köszönhetően az elmúlt 25 év legkomolyabb fejlesztése mehet végbe az ágazatban. A miniszter közölte, a termelők jelenleg is benyújthatják kérelmeiket az öntözésfejlesztési támogatásra, melyre csaknem 50 milliárd forint áll rendelkezésre. Üveg- és fóliaházak fejlesztésre 22,5 milliárd forint pályázati támogatást folyósítanak. A mintegy kétszáz beruházás keretében 90 hektár új üvegházat, 20 hektár fóliaborítású, nagy légterű növényházat, 5,1 hektár nagy légterű hideg hajtató fólia-sátrat és 35 hektár blokkrendszerű hideg hajtató fóliaházat alakítanak ki – tudatta a politikus. Farkas Sándor, az agrártárca parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, a kormányzat prioritásnak tekinti a kertészeti ágazatot. A politikus közölte, a térség fejlődése szempontjából meghatározó a kertészet, Szentes és környéke különleges adottságokkal rendelkezik: több mint ötven termálkút működik a város 30 kilométeres térségben. Csikai Miklós elnök-vezérigazgató kifejtette, a piacon maradás feltétele a fejlesztés, a versenyképesség javítása. A cégcsoport 2011 és 2018 között több mint 18 hektár üvegházat épített, 7,75 milliárd forint beruházással, melyből 1,8 milliárd forintot fedezett pályázati forrás – közölte. Hozzátette: idén és jövőre további 1,6 milliárd fejlesztést terveznek. Az új palántanevelő 1,232 milliárd forintos beruházással épült, 492 millió forintos támogatással. Az 1,5 hektáros üvegház és 0,7 hektáros fóliablokk külön szabályozható hőmérsékletű egységekből áll, pót-megvilágítási rendszerrel, a növényvédelmet is biztosító öntözőkonzolokkal, a legkorszerűbb árnyékolás- és szellőzéstechnikával ellátott. Az Árpád cégcsoport kertészete Magyarország egyik legnagyobb zöldséghajtató vállalkozása. A cég legfontosabb zöldségnövényei a fehér étkezési és hegyes csípős paprikák, a fürtös- és koktélparadicsomok. A vállalkozás 40 hektáros fűtött üvegházához és további 20 hektár fűtött fóliasátrához a hőenergiát húsz termálkút biztosítja. Az Árpád-Agrár Zrt.-nél a palántanevelés több mint hét hektáron a legkorszerűbb termesztőberendezésekben zajlik. Több mint ezer partner számára állítanak elő szaporítóanyagot, 2018-ban 23,2 millió palántát neveltek. (Forrás: MTI)

A nagyobb gyerekek, már érdemi kertészkedést tudnak folytatni. – A kép forrása: elemezes.hu

A Polgári Kisgazdák örömmel nyugtázzák a kertészeti ágazat újabb sikereit. Ugyanakkor továbbra is szorgalmazzák a mezőgazdasági alapismeretek oktatásának a bevezetését 10 esztendős életkor fölött, az életkori sajátosságoknak megfelelően, az alapfokú oktatási intézményekben. Éppen az iskolakert képes a gyermekeknek megadni azt az életre szóló élményt, ráadásul a legfogékonyabb életkorban, amely adhatja egy későbbi önálló gazdálkodással eltöltött életpálya melletti döntést.

A kerti kisgépek vonatkozásában, az 1970-es években már jól bevált rendszert kellene alkalmazni. Mindenki, aki ilyen kisgépet vásárol, automatikusan legyen jogosult a gépvásárlási támogatásra, azaz a gép bolti ára eleve csökkenjen a támogatás összegével. A saját erőt csak az fogja kifizetni ezért a gépért, akinek erre a kerti kisgépre szüksége van.

A helyi piacok működésével kapcsolatos további összes lehetséges adminisztratív egyszerűsítést be kell vezetni.

Az önkormányzati társulások legalább kistérségenként foglalkoztassanak egy szaktanácsadásra felkészített háztáji agronómust, akik ki tudják egészíteni a már jól bevált, de egyre inkább túlterhelt falugazdász-hálózatot. (KPE)