A karantén legfontosabb szabályai, ezekre nagyon figyeljünk

Fotó MTI, EPA, Costfoto, YFC

A karanténban élők még az élelmiszerszállítmányt sem vehetik át személyesen, az ételt az ajtó elé kell helyezni, és kerülni a személyes érintkezést – figyelmeztet Spányik András szakorvos, pszichoterapeuta.

Spányik András szakorvos, pszichoterapeuta szerint a vesztegzárban is szükséges figyelni a higiéniára és a testmozgásra.

Az önkéntes karantén az, amikor a külföldről visszatérők maguktól vagy tanácsra hallgatva döntenek úgy, hogy visszavonulnak két hétre és tartózkodnak a szociális találkozásoktól. Ez nem hatósági karantén, vagyis nem bünteti a törvény, ha valaki közben meggondolja magát, vagy nem így tesz.

A hatósági karantén minden esetben olyan személyt érint, aki bizonyítottan érintkezett fertőzöttel vagy pandémiás területről érkezik. Ekkor a hatóság kötelezi arra, hogy vonuljon karanténba.

A karatén estében semmilyen érintkezés nem javasolt, a hatósági karantén esetén pedig egyenesen tilos. Ilyenkor az érintettekkel egy fedél alatt élők is karanténra vannak ítélve.

Az élelmiszerellátást ilyenkor a családi, baráti kapcsolatokon keresztül kell megoldani. Aki ezt nem tudja megtenni, azt az önkormányzatoknak kell ellátniuk.

Az élelmiszert úgy kell bejuttatni, hogy ne legyen találkozás, interakció. Le kell tenni az ajtó elé és jelezni kell, hogy ott van az ellátmány.

Ha valaki ezeket a szabályokat nem tartja be és megfertőz másokat, az bűncselekményt követ el.

Mindenkinek ajánlott a lakás tisztán tartása, fertőtlenítése. A személyes higiénia, a gyakori kézmosás, zuhanyozás nagyon fontos.

A szakember kiemelte még, hogy

  • lelkileg is nagyon megterhelő lehet az izoláció. Fontos a hiteles információ, a hírek beszerzése, de nem korlátlan mennyiségben.
  • Nagyon fontos az is, hogy tartsuk a kapcsolatot az ismerősökkel, a barátokkal, Skype-on, videótelefonon, telefonon.
  • Maradjon meg a napi rutin, ami keretet ad az életünknek, figyeljünk kiemelten az idősekre, akik minden változást érzékenyebben élnek meg, és próbáljunk egészségesen élni, relaxálni, testmozgást végezni akár a lakásban is.

Forrás: infostart.hu