A kajszitermés nagy része odaveszett a fagy miatt

Fotó: termeszettar.hu

Kisgazda társaink már jelezték, hogy a kistermelők nem tudják semmilyen módon pótolni a veszteségeket. Sürgős felmérésre és segítségre van szükség. KPE

Országszerte jelentős károkat okozott a kajszi- és az őszibarack-ültetvényekben a húsvét utáni, éjszakai fagyokkal járó lehűlés – írta az MTI, hogy mit mondott a Világgazdaságnak Kelemen Péter, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke. Ezt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felmérése is megerősítette.

Az agrárkamara szerint a klímaváltozás egyre nagyobb kihívást jelent a kertészeti ágazatnak. Szerintük a szélsőségesen változó időjárási hatásoknak ellenálló gyümölcsfajok telepítésére lenne szükség. A NAK hangsúlyozta, hogy a kormány a következő években jelentős mértékű forrásokat biztosít a magyar agrárium fejlesztésére.

A fagykárok már harmadik éve okoznak jelentős pusztítást a gyümölcstermesztésben. Májusban újabb fagyokra lehet számítani, így várhatóan az almában, a körtében, a cseresznyében, a szilvában és a meggyben is jelentős kárt tehetnek.

Forrás: index.hu, Balogh Krisztina