A kabinet szigorítja a határellenőrzést

MTI/Szigetváry Zsolt

A Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnapi, budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: Magyarországnak meg kell védenie saját biztonságát, meg kell akadályoznia azt, hogy a koronavírust külföldről be lehessen hurcolni. „Hazánk ma egész Európában az egyik legbiztonságosabb ország a járvány szempontjából” – fogalmazott Gulyás Gergely, hozzátéve: a kormány az operatív törzs javaslatára arról döntött, hogy a járvány súlyossága szempontjából három – vörös, sárga és zöld – kategóriába sorolja az államokat és ennek megfelelően korlátozza az onnan érkezők határátlépését.

Ismertette: a zöld kategória esetében a fertőzöttség és a kockázat is alacsony, a belépés vállalható. A sárga kategóriába azok az országok tartoznak, ahol kevésbé súlyos a helyzet, a vörösbe pedig azok, ahol súlyos. Külön szabályok vonatkoznak a magyar állampolgárokra és hozzátartozóikra, illetve a nem magyarokra. A tranzitforgalom és az áruforgalom a szabályok alól kivételt képez, továbbá a hivatalos út is, ugyanakkor az egészségügyi vizsgálatokra ezekben az esetekben is sor kerülhet – rögzítette a tárcavezető, arra is kitérve: a kormány újra és újra felül fogja vizsgálni az országok listáját szerdánként, ha pedig valahol drámaian romlik a helyzet, azonnal intézkednek. A vizsgálatok költségeit augusztus 1-jéig vállalja a kabinet, ezt követően azonban mindenkinek magának kell viselnie a tesztelés költségét, ha sárga vagy vörös jelzésű országból hazatérve nem kíván 14 napos hatósági házi karanténba kerülni – emelte ki a politikus, rámutatva: további hazai korlátozó szabályok bevezetését a kabinet nem tartotta indokoltnak, mivel a fertőzések száma csökken Magyarországon, ugyanakkor a kedvező folyamat fenntartása a határellenőrzés szigorításával biztosítható.

Újságírói kérdésre válaszolva kifejtette: a szerdai kormányülésen döntenek az augusztus 20-i ünnepségek megrendezéséről. Ugyancsak kérdésre tagadta, hogy Magyarország nem szolgáltat adatokat az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak, szerinte félreértésről van szó. Az MTI kérdésére jelezte: szerdától lépnek hatályba az utazási korlátozó intézkedések. MTI

5 fővel emelkedett a koronavírusosok száma Magyarországon (adatközlés:

koronavirus.gov.hu, 2020.07.12. 08:47)

5 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírust, ezzel 4234 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – tudatták a koronavirus.gov.hu-n vasárnap. Nem halt meg újabb személy, az elhunytak száma változatlanul 595 fő, 3036-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 603 fő. Az aktív fertőzöttek 38%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 46%-a budapesti. 128 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 5-en vannak lélegeztetőgépen. 2322-en vannak hatósági házi karanténban, a mintavételek száma 294 425.

KORONAVIRUS.GOV.HU