A kabinet ismét megkapta a felhatalmazást

Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában az önkormányzati választást úgy értékelte: sajnálja, hogy több olyan település is van, ahol nem fideszes polgármestert választottak, de kormányzati szempontból úgy látja, a kormánypárti jelöltek 52-53 százalékos eredménye azt jelenti, hogy a kabinet ismét megkapta a felhatalmazást a megkezdett munka folytatására, „tehát tartani fogjuk az irányt”.

Budapestről szólva azt mondta, a rendszerváltás óta két korszak volt: a Demszky korszakban koszos, büdös, rendezetlen, bűnözéstől fertőzött, fejlődésben elakadt lett a város, méltatlanná vált arra, hogy a nemzet fővárosa legyen. „Nem is értem, ezek után hogy merül fel, hogy kitüntetik Demszky Gábort. A csődért jár a kitüntetés, vagy a város tönkretételéért? Az pedig, hogy Tarlós Istvánt is meg akarják alázni azzal, hogy még mellé is állítják, az arcátlanság netovábbja” – mondta. A miniszterelnök kiemelte: Tarlós István főpolgármesterként megmentette a fővárost a csődtől, rendet rakott, Budapest ma Európa egyik legdinamikusabban fejlődő városa. „Szurkolok, hogy ez így maradjon, és ne térjen vissza a Demszkykorszak”- tette hozzá.

A fővárosi beruházásokkal kapcsolatban azt mondta: három stadion épül ma Budapesten, a kispesti Bozsik, az atlétikai és egy kézilabda-stadion. Ezek esetében meg kell várni, mit dönt majd a Fővárosi Közgyűlés, és hasonló a helyzet a kulturális beruházásokkal – mondta Orbán Viktor. Közölte: tartja magát ahhoz az állásponthoz, amely szerint egy városban nem szabad úgy fejleszteni, hogy azzal a település választott vezetői nem értenek egyet.

„Bontani nem szívesen bontanék (…), a folyamatban lévő beruházások megállításának költségei vannak – arról majd tárgyalni kell, hogy ha megállunk, akkor azt ki viseli és hogyan -, és vannak már majdnem megkezdett beruházások, amelyekről ha a közgyűlés azt mondja, ne legyen, hát akkor nem lesz, vagy nem Budapesten lesz” – fejtette ki. Megjegyezte továbbá: „adjunk hálát a Jóistennek”, hogy a Fradi, a Vasas és az MTK új stadionját már nem lehet lebontani, és hamarosan átadják a Puskás Ferenc Stadiont is. Ha az új városvezetés nem akarja, hogy Budapest a világ egyik sportfővárosa legyen, akkor döntsön így, és a kormány alkalmazkodni fog ehhez – közölte.
„Mi azt mondtuk, hogy a kormányzat természetesen szeretné Budapestet építeni, szeretjük ezt a várost. Tarlós István idején is azt mondtuk, hogy semmit nem építünk Budapesten, amit a budapesti városvezetés nem támogat. (…) Most ugyanezt a magatartást folytatjuk, és mondjuk, hogy csak olyan kormányzati beruházás lehet Budapesten, amit a főváros is támogat” – jelentette ki az Indexnek adott interjújában Fürjes Balázs kormánybiztos, a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Zrt. (KKBK) vezetője. Fürjes Balázs az ATV Start című műsorában elmondta, tudomása szerint még nem érkezett meg Karácsony Gergely levele a miniszterelnökhöz, amiben találkozót kért Orbán Viktortól. A kormánybiztos azt is elárulta: Gulyás Gergellyel közösen tárgyalnak majd Karácsony Gergellyel, mert a főpolgármester egy miniszteri szintű vezető a magyar jog szerint. Karácsony Gergelyt tegnapi sajtótájékoztatóján újságírók kérdezték a stadionstopról. Ezzel kapcsolatban a főpolgármester elmondta, minden olyan beruházást, amely a főváros fejlődését szolgálja, támogatni kell, például a közlekedési fejlesztések szinte mindegyikével egyetértenek. Hozzátette: ha a budapesti egészségügyi fejlesztéseket a kormány támogatja, akkor tudnak közös nevezőt találni a sportberuházások ügyében is, nyitott arra, hogy az egészségügyi fejlesztési prioritásokat figyelembe véve tárgyaljanak a kormány számára fontos sportberuházásokról. Kiemelte: a már elindított beruházásokkal kapcsolatban kevesebb vita van, a még el nem indítottakról – mint az atlétikai stadion és a Liget egyes beruházásai – pedig „őszintén kell beszélni”. A Bozsik Stadionnal kapcsolatban elmondta, a kerületi beruházásoknál fontos a kerületi polgármester véleménye. Kérdésre elmondta: a Puskás stadion reményei szerint sok kiváló rendezvény helyszíne lesz, de nem megy el a megnyitójára, mert – mint fogalmazott – jelenléte nem szükséges a megnyitóhoz.
Közben a hvg.hu arról ír, hogy a csepeli atlétikai stadionról korábban népszavazást kezdeményező Kassai Dániel meghátrálásnak tekinti Karácsony Gergely magatartását, miután a megválasztott főpolgármester szerdán arról beszélt, hogy nem valószínű, hogy több hónapos előkészülést igénylő népszavazást tartanak majd a fővárosi stadionépítések miatt.

MTI