A jövőben még könnyebb lehet az adóelkerülés az Európai Unióban

Az Európai Parlament székhelye Brüsszelben. - A kép forrása: tudasbazis.sulinet.hu

Európa vezető pénzügyi szabályozó hatóságai szerint az Európai Unió Andorrával, Monacóval és San Marinóval folytatott, szorosabb gazdasági kapcsolatokról szóló tárgyalásai megnyithatnak számos kiskaput, melyek az illegális pénzügyi tevékenységek fokozódásához vezethetnek, valamint könnyebbé tehetik a pénzmosást és az adóelkerülést.

Az együttesen 150 ezer lakosú, Franciaországgal, Olaszországgal és Spanyolországgal határos három ország nem tagja az EU-nak, de 2015 óta tárgyalásokat folytatnak az Európai Bizottsággal a mélyebb gazdasági kapcsolatokról, amelyek lehetővé tennék számukra az egységes piachoz való hozzáférést. Az európai bankok, pénzpiacok, valamint a biztosítási és nyugdíjágazat felügyeletét ellátó uniós szabályozó hatóság – a Pénzügyi Felügyeletek Európai Rendszere (ESFS) – elnöke arra figyelmeztetett, hogy a trió „történelmileg” kevésbé szigorú pénzügyi szabályozást tartott fenn, és hajlamos lehet a pénzmosásra, illetve más tiltott tevékenységekre – írja a Politico.

A brüsszeli lap birtokába jutott, a Bizottsághoz intézett, harsányan megfogalmazott levelében azt írta,

a vállalatok kísértést érezhetnek arra, hogy Andorrában, San Marinóban és Monacóban telepedjenek le, és szándékosan próbálják kihasználni az enyhébb pénzügyi normákat.

Ha a szóban forgó miniállamok vállalatai az egész unióban tevékenykedhetnek, az jelentős kockázatot jelentene a fogyasztók számára, véli a hatóság elnöke. A felügyeleti szerv szerint bármilyen pénzügyi szolgáltatási kiskapu aláásná a pénzügyi rendszerek felügyeletének szigorítására irányuló többéves szabályozási erőfeszítéseket.

A Politico emlékeztet, az EU-n belüli kisebb országokra – például Ciprusra – nagy nyomás nehezedik, hogy szigorítsanak, ráadásul a blokk a kockázatos, határokon átnyúló digitális értékesítésre vonatkozó szigorítást is bevezette a közelmúltban. A három ország közül Monaco egyébként régóta adóparadicsomként és a világ leggazdagabb embereinek és hírességeinek a „játszótereként” ismert.

A pénzügyi szolgáltatások csak egy részét képezik a három országgal kötendő, a kereskedelmi akadályok felszámolását célzó nagyobb társulási megállapodásoknak, amelyeket a bizottság az év végéig tervez megkötni. Annak ellenére, hogy az említett országok nem lesznek az unió teljes jogú tagjai, be kell tartaniuk néhány uniós szabályozást, hogy élvezhessék a személyek, áruk, szolgáltatások és tőke szabad mozgásának előnyeit. Januárban Maroš Sefčovič, a bizottság alelnöke ambiciózus, de megvalósítható célnak és a bizottság prioritásának nevezte a három országgal 2024-ig megkötendő megállapodást.

Ha a jövő júniusi európai választások előtt nem sikerülne megállapodásra jutni, az azzal a veszéllyel járna, hogy a tervek süllyesztőbe kerülhetnek

– véli a Politico.

A hatóság levelére reagálva San Marino kormánya megdöbbenésének adott hangot. A külügyminisztérium szóvivője kijelentette, hogy a „múltbeli problémáknak” semmi közük az európai szabályozáshoz való igazodásra, valamint az adó- és pénzügyi együttműködés előmozdítására irányuló erőfeszítéseikhez.

Forrás: Politico, hirado.hu