A jövő útja az újrahasznosítás / A körforgásos gazdaság kiépítése jelentős versenyelőnyt biztosít

Fotó magro.hu

A körforgásos gazdaságban a hulladék elkerülése, a termékek újrafelhasználása és az erőforrások visszanyerése a cél.

Azoknak a vállalatoknak, amelyek megoldásokat tudnak biztosítani a körkörös gazdasággá való átalakuláshoz, döntő versenyelőnyük lesz – mondta dr. Martin Brudermüller, a BASF ügyvezető igazgatóinak elnöke és technológiai igazgatója egy a közelmúltban megrendezett online konferencián.

A BASF új körforgásos gazdaságot indított. 2030-ra a vállalat célja, hogy a körforgásos gazdaság megoldásaival elért árbevételét megduplázza 17 milliárd euróra. Ennek elérése érdekében a vállalat három cselekvési területre koncentrál: a fenntartható takarmányozást biztosító alapanyagokra, új anyagciklusokra és új üzleti modellekre. 2025-től a BASF célja 250 000 tonna újrahasznosított és hulladékalapú nyersanyag feldolgozása évente, a fosszilis nyersanyagok pótlásával.

„A körforgásos gazdaság felé vezető út óriási erőfeszítéseket igényel részünkről. De elkötelezettséggel és kreativitással vállaltuk ezt a kihívást, és építhetünk a vállalatra jellemző innovatív erőnkre ”– mondta Brudermüller. Az ügyvezető igazgatótanács elnöke és a tudósok különböző példákat mutattak be a BASF kutatási folyamatából az első digitális kutatási konferencián.

Azoknak a vállalatoknak, amelyek megoldásokat tudnak biztosítani a körkörös gazdasággá való átalakuláshoz, döntő versenyelőnyük lesz.

Elemek újrahasznosítása: az elektronikus mobilitás körének lezárása

Szakértők szerint 2030-ban több mint 1,5 millió tonna elektromos járműből származó akkumulátorcellát kell ártalmatlanítani. Ezenkívül olyan maradványok keletkeznek cellák és katódok gyártása során, amelyek kémiailag aktív anyagok, valamint azok prekurzorai. Ezek értékes erőforrásokat tartalmaznak, mint például lítium, kobalt és nikkel. Az elemek újrahasznosításával ezek a nyersanyagok visszanyerhetők és újrafeldolgozhatók.

A lítium-ion akkumulátorok újrahasznosításához először azokat szétszerelik és aprítják, ami egy „fekete tömegnek” nevezett anyagot hoz létre. Jelenleg különböző kémiai eljárásokkal nyerhetők nyersanyagok a fekete tömegből. Ez legalább 25 százalékkal csökkenti az elemfémek „szénlábnyomát” a természetes lerakódásokból származó bányászathoz képest. Eddig azonban ez a folyamat nagyon energiaigényes volt, vagy nagy mennyiségű sót hozott létre, amelyek megsemmisítést igényelnek. Ezenkívül a nyersanyagok hozama még mindig túl alacsony.

A BASF egy új kémiai eljárást fejleszt ki, amelynek számos előnye van:

  • nagy tisztaságú lítiumot képes kinyerni az akkumulátorokból, magas hozamokkal,
    • megakadályozza a pazarlást,
    • és tovább csökkenti a „szénlábnyomot” a meglévő eljárásokhoz képest.

Ily módon a BASF támogatja az Európai Bizottság céljait, hogy létrehozza a fenntartható európai akkumulátorérték-láncot. A BASF újrahasznosítási folyamata fontos szerepet játszhat az akkumulátorok körforgásos gazdaságának megteremtésében Európában.

Adalékok a műanyagok újrafeldolgozásának javításához

A műanyagok esetében a BASF kutatói szintén azon dolgoznak, hogy miként lehetne hatékonyabban lezárni az újrafeldolgozás folyamatait. A Conversio tanácsadó cég tanulmánya szerint évente mintegy 250 millió tonna műanyag hulladék keletkezik világszerte.

Ennek a műanyagnak csak körülbelül 20 százalékát hasznosítják újra, így az anyag forgalomban marad, és továbbra is károsíthatja a környezetet.

A mechanikai újrafeldolgozás során a hulladék műanyagokat aprítják és felolvasztják, hogy újrahasznosított alapanyagot kapjanak, amelyet aztán új termékek előállítására használnak fel. Ez az anyag azonban további feldolgozás nélkül nem alkalmas sokféle felhasználásra. Ennek egyik oka, hogy az ismételt felhasználás és feldolgozás gyakran annyira károsítja a polimer láncokat, hogy a műanyag törékennyé válik vagy megsárgul.

A másik ok az, hogy a műanyaghulladék gyakran különböző műanyagtípusok keverékéből áll, amelyek nem választhatók el egymástól. Például az italpalackok polietilén-tereftalátból (PET), míg a fedelük általában polipropilénből (PP) készülnek. Az összeférhetetlen műanyagok ilyen keverékei jelentős negatív hatással vannak a minőségre.

A BASF kutatói különféle műanyag adalékanyag-csomagok kifejlesztésével foglalkoznak az újrahasznosított anyagok stabilizálásával és a minőség javításával. Az olyan oldatok, mint a kompatibilizátorok, javítják a polimer keverékek mechanikai tulajdonságait. Ez korszerűsíti a mechanikusan újrahasznosított műanyagokat és a belőlük készült termékeket a műanyagciklusban.

A mechanikus újrahasznosítás fontos kiegészítője a vegyi anyagok újrafeldolgozása, amely más megközelítést alkalmaz a műanyagok körkörös gazdaságának megteremtésében.

A műanyag hulladék új alapanyaggá válik a vegyipar számára

Évente 200 millió tonna műanyag hulladék kerül újrahasznosításra. A mechanikus újrahasznosítás fontos kiegészítője a vegyi anyagok újrafeldolgozása, amely más megközelítést alkalmaz a műanyagok körkörös gazdaságának megteremtésében.

A vegyi újrahasznosítás a műanyag hulladékot másodlagos nyersanyaggá alakítja, például egy pirolízisnek nevezett termokémiai eljárással. Ennek a folyamatnak a terméke a pirolízisolaj, amelyet a vegyipar felhasználhat új termékek előállítására. A folyamat előnye, hogy a vegyes és tisztátalan műanyag hulladékot is újrahasznosíthatja. Sőt, a pirolízisolajból készült termékek nem különböztethetők meg a hagyományos termékektől.

Ez azt jelenti, hogy az ilyen típusú műanyag hulladékokból először gépjárműalkatrészeket, orvostechnikai eszközöket, sőt élelmiszer-csomagolásokat is gyártanak. Ennek az ígéretes technológiának az előmozdítása érdekében a BASF 2018-ban elindította ChemCyclingTM projektjét. Együttműködési partnerekkel együtt a BASF kutatói azon dolgoznak, hogy tovább fejlesszék és javítsák a vegyes műanyag hulladékokból előállított pirolízisolajat. Ennek fontos szempontja az új technológiához megfelelő katalizátorok kifejlesztése.

Ezeknek a katalizátoroknak az a célja, hogy mindig nagy tisztaságú pirolízisolajat állítsanak elő, még akkor is, ha a műanyag hulladék összetétele változó. Az első generációs katalizátor már integrálva van a BASF norvég partnere, a Quantafuel pirolízisüzemében. A fejlesztési munka elvégzéséhez a két vállalat tudósai a BASF németországi Heidelbergben működő leányvállalatának szakértelmét és nagy teljesítményű tesztlaboratóriumait, valamint a BASF szuperszámítógépének számítási kapacitását használják fel.

Rambutan program

A szerves alapanyagok, fenntartható forrásból származó megújuló nyersanyagok a BASF körforgásos gazdaságának egyik alappillére. A BASF a fenntartható forrásokból származó megújuló nyersanyagok mennyiségének további növelését tervezi a termelésében. Ilyen például a Rambutan program, amely kiváló minőségű kozmetikai hatóanyagokat nyer a növény olyan részeiből, amelyeket korábban nem használtak fel.

A kozmetikai ipar vásárlói számára a BASF kutatói mindig érdekes hatóanyagokat keresnek a természetben, például a fakéregben, levelekben, gyökerekben, magvakban és gyümölcsökben. Évente minták ezreit vizsgálják. Így szereztek tudomást a rambutanfában (Nephelium lappaceum) – a licsifa közeli rokonában – található anyagokról.

A növény egyetlen része sem kerül hulladékba.

A BASF kutatói felfedezték, hogy a fa leveleiből származó vizes kivonat aktiváló hatást gyakorol az emberi bőr különböző génjeire, és elősegíti a kollagén létrehozását. Ezenkívül a gyümölcs héjából és magjaiból származó hatóanyagok pozitív hatásokkal bírnak, mivel hozzájárulnak a bőr nedvességének növeléséhez és a haj gyökereinek vitalizálásához. A BASF ezért megtalálta a módját, hogy ne csak a lédús gyümölcsöt, hanem a héjat, a leveleket és a magokat is felhasználja, így biztosítva, hogy a növény egyetlen része sem kerül hulladékba.

A kozmetikai összetevők fenntartható beszerzése érdekében Rambutan programja révén a vállalat szociális és környezetvédelmi szempontból felelős ellátási láncot hozott létre helyi vietnami partnerekkel, és megindította az első két ökológiai minősítésű rambutan kert termesztését Vietnamban.

A program lehetővé teszi a munkavállalók számára az átlag feletti jövedelem megszerzését, egészségbiztosítást kínál, és biztonságosabb munkakörülményeket biztosít. Ez azt jelenti, hogy a szupergyümölcs nemcsak a fogyasztók számára nyújt előnyöket, hanem a munkavállalók és a helyi környezet számára is.

Forrás: agroinform.hu