A jövő hét végén a patikákban az oltóanyag / Figyeljünk másokra, ahogy elvárjuk, hogy ránk is figyeljenek

Budapest, 2019. november 5. Horváth Ildikó, az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelõs államtitkára beszél az influenza tüneteirõl, szövõdményeirõl és a megelõzés lehetõségeirõl tartott sajtótájékoztatón az V. kerületi Hold utcai háziorvosi rendelõben 2019. november 5-én. Horváth Ildikó elmondta, a jövõ hét végén már a patikákban lesz az influenza elleni oltóanyag, a rizikócsoportba tartozók és a 60 év felettiek számára az 1,3 millió adag ingyenes vakcina már elérhetõ. A háttérben Müller Cecília országos tisztifõorvos és Piri László családorvos. MTI/Kovács Attila

A 60 év felettiek számára 1,3 millió adag ingyenes vakcina már elérhető – jelentette be Horváth Ildikó, az egészségügyért felelős államtitkár.

Várandós kismamák, a cukorbetegek, a szív-, érrendszeri betegségben szenvedők, a veleszületett vagy betegség, kezelés révén szerzett immunhiányos állapotban szenvedők kaphatják meg ingyenesen a védőoltást.

Négyezer adag áll rendelkezésre a három év alatti (de fél évnél idősebb) gyerekek oltására. Aki az idei influenzaszezonban tervezte a gyermekvállalást, annak is ajánlott a védőoltás. Ajánlott a térítésmentes védőoltás beadatása az egészségügyi intézményekben és az állattartás területén dolgozóknak.

Járvány még nincs, így mostanában érdemes kérni az oltást, amelynek beadása után két hét alatt alakul ki a védettség. Az influenza elleni védőoltás idén is három komponensű, két A és egy B vírusvariánst tartalmaz. Az oltóanyagban nincs élő vírus, ezért megbetegíteni nem tud.

(MTI/kormany.hu)

Az állami szervek minden évben időben adják ki a felhívásokat, az oltóanyagot, hogyha lehet, megelőzzék, vagy csökkentsék a nagy területre kiterjedő járványt. Mindezt természetesnek vesszük, ez nekünk jár.

De mi a helyzet a mi felelősségünkkel? Viselkedjünk úgy, ahogy mi elvárjuk másoktól hogyan bánjanak velünk és szeretteinkkel.

Minden ember felelős a másikért akár tömegközlekedéssel utazik, vagy nagyobb közösségbe jár dolgozni. Ugye mi azt szeretnénk, ha velünk mások is felelősen bánnának.

Hogyan fogjunk hozzá?

Hát kezdjük magunkkal. Ahogy gyermekeinknek, unokáinknak tanítjuk:

Megfelelő vitamin bevitel,

sűrű és alapos kézmosás,

séta a szabadban stb.

És bár mindenki tudja hogyan terjed, mégsem figyelünk másokra, esélyt sem adva azoknak, akik bármilyen betegség, rendellenesség, fiatalság, öregség miatt gyengébbek, elesettebbek.

A Polgári Kisgazdák arra kérnek mindenkit, ha lázas beteg és feltétlenül ügyeket kell intéznie kerülje a találkozást és a közvetlen kapcsolatot másokkal. Célszerűnek tartjuk a fertőzés elkerülése érdekében hatékonyan védekeznek. (kpe)