A jégkár-mérséklő rendszer határon túli bővítése

Belga fejlesztésű jégvédelmi ágyú Magyarországon. (A kép illusztráció). A kép forrása: agrarium7.hu
Belga fejlesztésű jégvédelmi ágyú Magyarországon. (A kép illusztráció). A kép forrása: agrarium7.hu

Tervezik az országos jégkár-mérséklő rendszer határon túli kiterjesztését. Kárpátalján és Erdélyben is úgy gondolják, hogy érdemes csatlakozniuk a május elsejétől üzemelő 986 darab talajgenerátor nyújtotta védelemhez.

Az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának az ülésén merült fel: az észak-keleti és keleti irányú bővítés a kelet-magyarországi területek nagyobb biztonsága miatt is lényeges. Az északkelet-magyarországi területeken továbbra sem lehet elkerülni a jégkárt, ha a hazai jégkár-mérséklő rendszer a kárpátaljai és a partiumi, illetve erdélyi területek egy részére nem terjed ki. A védekezésnek legalább 20-30 kilométerre át kellene nyúlnia Magyarország mostani államhatárain azért, hogy a régió magyar területein nagyobb biztonsággal lehessen megóvni a mezőgazdasági termelést. Az Európai Unió gyakorlatában már régóta ismert inter-regionális együttműködések keretében az országos jégkár-mérséklő rendszer akár az országhatáron túlra is terjeszkedhet, ami a határ menti magyar megyékben is csökkentené a jégverés kockázatát. – Van ebben logika – reagált a felvetésre Nagy István agrárminiszter, aki szerint a határokon túl is számos magyar termelő gazdálkodik és „rajtunk kívül nem lesz, aki megsegítse őket”. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke pedig a bizottsági ülésen azt is hozzátette, hogy a határon túli magyar gazdálkodók már kérték is a rendszer kiterjesztését. Ehhez azonban szakértői és agrárkamarai egyeztetésekre lesz szükség. Az Országos Meteorológiai Szolgálat segítségével a határon túliak is élvezhetik a jégkármérséklés előnyeit. Támogatást nyert a Romániai Szatmár Megye és az Országos Meteorológiai Szolgálat közös pályázata a román-magyar határ menti övezet együttműködését elősegítő, Inter-regionális Románia-Magyarország Program keretében. A projekt célja a jégkár mérséklése a romániai Szatmár megye területén. A talajgenerátoros jégkármérséklő-rendszer Szatmár megye területén központi irányítással épül ki. Ezt segíti az Országos Meteorológiai Szolgálat a napkori radar-állomásnak, és további nyolc határ menti magyar meteorológiai állomás eszközparkjának a fejlesztése, és a technológiai tudás adaptálása. A programot az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatja, amit a résztvevő két tagállam nemzeti társfinanszírozással egészít ki. (Forrás).

A Kárpát-medencében élő népek kifejezett gazdasági érdeke a termőföld-vagyonra és édesvíz-készletre felépülő, versenyképes és fenntartható élelmiszer-gazdaság megvalósítása. Ezt a lappangó gazdasági érdekközösséget a nagyvilág fokozódó élelmiszer-kereslete egyre erőteljesebben jeleníti meg a nemzetközi reálgazdaságban. Akkor, amikor a Trianon-palotában 98 esztendővel ezelőtt történteken kesergünk, arra is gondolni érdemes, hogy a fentebb vázolt agrár- és élelmiszer-gazdasági érdekközösségben a magyaroknak nem csak a földrajzi elhelyezkedésük okán lesz kikerülhetetlenül központi szerepe. (KPE).