A hidegháborút el kell kerülni / Jens Stoltenberg: Új fejezetet nyitunk a transzatlanti együttműködés megerősítésében az Oroszország és Kína jelentette biztonsági kihívások közepette

Fotó Image Source, Getty Images Hungary

A NATO hétfői, egynapos csúcstalálkozója új fejezetet nyit a transzatlanti együttműködés megerősítésében az Oroszország és Kína jelentette biztonsági kihívások közepette – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár. Úgy látja, a NATO kapcsolatai Oroszországgal a hidegháború vége óta a legalacsonyabb szintre csökkentek “Moszkva agresszív fellépései miatt”, valamint a szövetségnek közös választ kell adnia Kína gazdasági, politikai és katonai megerősödésére is. Noha Peking nem a szövetség ellensége, vagy ellenfele, de biztonsági kihívást jelent számára – hangsúlyozta. „Nem akarunk hidegháborút Kínával, de alkalmazkodnunk kell a megerősödése jelentette kihívásokhoz” – fogalmazott.

Angela Merkel német kancellár szerint az európai szövetségesek megerősítik együttműködésüket a NATO-csúcson első alkalommal részt vevő amerikai elnökkel a jelentkező kihívások kezelésének sikere érdekében. A csúcstalálkozón meghatározzák a következő évtizedben megvalósítani kívánt célkitűzéseket, és olyan témákat vitatnak meg, mint az Oroszország és Kína jelentette, egyebek mellett a kibertérben jelentkező kihívások. Merkel úgy véli, reagálni kell „Moszkva dezinformációs kampányaira”.

Európának tudnia kell, hogy számíthat az Egyesült Államokra, a NATO rendkívül fontos a szövetségesek érdekeinek szempontjából – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök, aki csúcstalálkozóra érkezve hangsúlyozta, hogy a NATO-t alapító egyezmény központi elemének számító, a kollektív védelem elvét rögzítő 5. cikk “szent kötelesség”.

Forrás: hirado.hu