A hidegfrontot trükkös melegfront váltja – esőt vagy szelet hoz?

Fotó: szon.hu

Nem onnan érkezik a melegfront, ahonnan szokott. Részletek a videóban!

Péntek

November 19-én, pénteken a nap nagy részében erősen felhős vagy borult időre számíthatunk, délutántól lehet szakadozottabb a felhőtakaró. Helyenként, főleg északon, majd északkeleten kisebb eső valószínű. Napközben a jellemzően északnyugati, nyugati szelet nagy területen kísérhetik élénk, időnként erős lökések is. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 4 és 13 fok között várható, északkeleten lesz a hidegebb. Késő estére általában 2 és 9 fok közé hűl le a levegő.

A következő napokban nem lesz számottevő csapadék

A folytatásban már elérik térségünket az időjárási frontok, azonban gyökeres változást egyelőre nem hoznak. Csapadék pénteken és hétfőn alakulhat ki, de mennyisége nem ígérkezik számottevőnek, jellemzően 5 mm alatt várható. A hőmérséklet sem változik jelentősen: reggel fagypont körüli értékek lesznek a jellemzők, a derült részeken gyenge fagyokkal, míg napközben a napos területeken 10 fok fölé melegszik a levegő, a borult, tartósan ködös tájakon viszont csak 5 fok körüli maximumokra lehet számítani.

A mélyebb talajrétegek még mindig nagy felületen szárazak

A csendes, száraz, novemberi időjárásban lehetett haladni a még meglévő mezőgazdasági munkákkal az elmúlt napokban, olvasható az OMSZ agrometeorológiai elemzésében. A talaj felszín közeli rétege többnyire optimális nedvességtartalmú az országban az őszi vetések fejlődéséhez. A mélyebb talajrétegek viszont még nagy területen szárazak, bőven van helye a csapadéknak, amiből a jövő hét közepéig nem sok valószínű.

Forrás: agroinform.hu, OMSZ