A hétvégén minden eddiginél többször kellett intézkedni a kijárási korlátozás megszegőivel szemben

Fotó MTI, Bruzák Noémi

Minden eddiginél több, 1905 esetben kellett intézkedniük a rendőröknek a kijárási korlátozás szabályainak megsértése miatt a hétvégén – hangoztatta az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a vasárnapi online sajtótájékoztatón. Lakatos Tibor elmondta, úgy látják, a polgármesterek eddig jól éltek a hétvégére kapott felhatalmazással, és olyan intézkedéseket vezettek be, amelyek akadályozzák a járvány terjedését. Szólt arról is: a járványügyi helyzet lehetővé teszi, hogy enyhítsenek a kijárási korlátozás szabályain, de csak megfontoltan, alapos előkészítés után, fokozatosan lehet az intézkedéseket bevezetni, „következetesen bevezetett egyéb intézkedések” alapján. Az ezredes egy kérdésre válaszolva jelezte, többször szóba került a 65 év felettiek kijárási idősávjának módosítása, de úgy látják, egyelőre nem indokolt ezen változtatni. Hozzátette: május 3-a után ezen is módosítanak, azzal együtt, hogy továbbra is fontos a korosztály elkülönítése a fiatalabbaktól. Lakatos tudatta azt is, hogy vasárnap reggel újabb, védőfelszerelést szállító repülőgép érkezett Kínából.

A Nézőpont Intézet friss, 1000 fős kutatása szerint a kijárási korlátozásokat továbbra is a megkérdezettek háromnegyede (76 százalék) nem enyhítené, sem a határok (78 százalék), sem az iskolák (78 százalék), sem a vendéglők (73 százalék) újranyitását nem támogatják a magyarok. A boltba járás időkorlátozásának eltörlését sem szeretné a megkérdezettek 71 százaléka, de itt volt a legmagasabb a korlátozásokat ellenzők száma (26 százalék).

A többség arra számít, hogy a járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések még legalább két-három hónapig kitartanak – derült ki a Publicus Intézet Népszava számára készített felméréséből.

MTI, MAGYARNEMZET.HU, NÉPSZAVA,