A héten tárgyalhatnak a tizenegyedik szankciós csomagról

Fotó demokrata.hu

Az Európai Unió újabb embargós csomagja érintené a nukleáris ágazatot is, és a tervek szerint még ebben a hónapban életbe is léphet. Magyarország nem támogatja az atomenergiával összefüggő tiltásokat, mert azok meggátolnák Paks II. megépítését, ami nélkülözhetetlen Magyarország energiabiztonságához – hangzott el az M1 Híradójában.

Napirendre tűzhetik a héten Brüsszelben a 11. szankciós csomag megtárgyalását Oroszországgal szemben. Könnyen elképzelhető, hogy az újabb intézkedések már májusban életbe is lépnek, mivel jó néhány uniós tagállam egyre sürgetőbbnek érzi újabb tiltások bevezetését. Nem biztos még az, hogy mi fog ebben az újabb csomagban szerepelni.

A híradónak nyilatkozó elemző szerint ezért is megkérdőjelezhető az a várakozás, hogy minél hamarabb élebe lépjen az újabb szankciós csomag. Arról nem is beszélve, hogy az eddigi büntetőintézkedések magas inflációt, magas energiaárakat okoztak, és meghatározó vállalatok hagyták el Európát. Brüsszeli források szerint egyébként az újabb csomag több elemből állna össze.

„Az egyik irány a korábbi szankciók betartásának kikényszerítése lesz, hiszen láthatjuk, hogy ezek nem tökéletesen működnek, vannak olyan országok, amelyek megkerülik ezeket. Vannak olyan hangok is, akik azt mondják, hogy nagyon szigorú szankciókat kell bevezetni. A G7 azt szeretné elérni, hogy gyakorlatilag teljes exportstop legyen Oroszországból Európa irányába. És van egy olyan elképzelés is, hogy az atomenergiát azt kellene korlátozni, vagy akár teljesen nullára redukálni, amik Európába érkeznek. Nyilván ez nem érdeke rengeteg európai országnak” – mondta Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetője.

Ennek oka, hogy jelenleg a Roszatom szállítja például az EU-ba az urán 20 százalékát. Emellett az orosz atomenergetikai vállalat 18 európai atomerőműbe visz alkatrészeket.

Magyarország is elutasítja a nukleáris szektort érintő szankciókat, mert az meggátolná Paks II. megépítését, miközben ez a beruházás nélkülözhetetlen az ország energiabiztonságához. Erről a külgazdasági és külügyminiszter beszélt korábban. Szijjártó Péter azt mondta: szakértői számítások szerint 2030-at követően hazánknak legalább 2400 megawattnyi újabb energiaforrásra van szüksége.

„Ezt környezetvédő módon, megfelelő mennyiségben, tartható menetrend szerint csak nukleáris energiával tudjuk előállítani. Ha Paks II. beruházást lehetetlenné teszik, akkor ellehetetlenítik azt, hogy Magyarország a gazdaság működtetéséhez és az emberek ellátásához szüksége villamosáram, villamosenergia mennyiséget a következő évtized elejére előtudja állítani” – tájékoztatott a külgazdasági és külügyminiszter.

Közben a külgazdasági és külügyminiszter a TASZSZ hírügynökségnek adott interjújában leszögezte, hogy nem lesznek nagy változások a Paks II. beruházási szerződésében. Vagyis, a múlt hónapban moszkvai tárgyalásai során abban állapodott meg orosz partnereivel, hogy technikai módosításokat hajtanak végre annak érdekében, hogy a beruházást felgyorsítsák. Ez azt is jelenti, hogy a fővállalkozó minden ellenkező hírrel szemben a Roszatom marad.

Szijjártó Péter külön hangsúlyozta, azt várják el az Európai Uniótól, hogy ne akadályozza a szerződés módosítását, ez ugyanis mindenben megfelel az európai szabályoknak, az európai nukleáris biztonsági előírásoknak is. A miniszter szerint az Európai Bizottságnak könnyű dolga lesz és a változtatásokat gyorsan tudja majd engedélyezni.

Forrás hirado.hu