A héten megérkezik a gazdák rémálma a légköri aszály

Fotó: somogyma.hu

A héten folytatódik a kora nyári idő sok napsütéssel, 30 fok körüli csúcsértékkel, ám a nedves levegő átmenetileg kiszorul hazánk térségéből.

A hét közepén a záporok, zivatarok esélye jelentősen csökken, ugyanakkor a hét vége felé ismét szórványosan valószínű csapadék. Az érkező száraz levegő miatt, jobbára a hét közepén a legmelegebb órákban már légköri aszályra is számíthatunk. A vegetációs időszaknak ebben a periódusában a mezőgazdaság számára kritikus a csapadék mennyisége és eloszlása. Bár kisebb körzetekben az átlagosnál több hullott belőle a tavasszal, sok helyen hiány mutatkozik.

A legrosszabb helyzetben Fejér és Tolna megye van, ahol az elmúlt két hónap során helyenként 30 mm eső sem esett. A napi maximumok az elmúlt héten a pénteket leszámítva 25 fok fölött, sokfelé 30 fok közelében alakultak. A talaj fölső 20 cm-es rétege kisebb körzetekben telített, de az országban általában még tartalmaz elegendő nedvességet, ugyanakkor főleg az említett két megye térségében kritikusan száraz, főleg ezeken a területeken lenne hatalmas nagy szükség csapadékra. 50-100 cm-es mélységben továbbra is országszerte van nedvesség a talajokban. A zöld tömeg aránya országszerte magas. Ugyanakkor a növekedés sokfelé leállt, például az őszi búza és a repce zöld tömege sem növekszik már. Az ilyenkor megszokottnál jóval fejlettebb a vegetáció, a hetek óta tartó nyári idő miatt előrébb tart a fejlődésben.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázis-hőmérséklettel április 1-től számolt hő-összegek országosan többnyire 370 és 450 foknap között járnak. A magasabb értékek a délkeleti országrészben jellemzőek. Jóval az átlag és a tavalyi értékek fölött járnak a hő-összegek és növekedésük a következő 10 nap során is intenzív marad. Az országban a szántóföldi növényeink közül a repce a magképződés, az őszi búza a virágzás vége felé, a kukorica 5-7 leveles, illetve 1 szárcsomós, a napraforgó pedig 6-8 leveles, illetve a szárnövekedés fenológiai állapotában van többnyire, illetve zajlik a szőlő virágzása. A közelmúltban lehullott csapadék miatt az állományok általában jól fejlődnek, de ezzel együtt a gyomok is.

A középső területeken szárazság van, arrafelé különösen fontos lenne a további csapadék, de országos, áztató eső mindenhol jól jönne. Az előttünk álló héten folytatódik a nyári idő, a hőmérséklet nem változik számottevően. A hét közepén csak néhol, a hét második felében már valamivel több helyen várhatók záporok, zivatarok, de az összes csapadék jellemzően 5 mm alatt marad. Nagy területi különbségek alakulhatnak ki. Míg egyes körzetek szinte teljesen ki is maradhatnak, más helyeken akár felhőszakadás is lehet. A meleg időben nagyon erős lesz a párolgás, így a héten a nedvesség fogyására kell számítani a talajban. Napközben megélénkül majd a keleti szél, ami zivatarok környezetében átmenetileg viharossá is fokozódhat.

A levegő nedvességtartalma napközben mindenhol 50% alá csökken, sőt a nyugati országrészt leszámítva keddtől szombatig a déli órákban légköri aszály várható, azaz 30% alá is leesik (30 Celsius fokos hőmérséklettel párosulva). Ezekben az időszakokban egyes növényeken átmeneti levélhervadás valószínű. (Forrás: magro.hu/met.hu)