A HDZ-nek megvan a parlamenti többsége / Orbán Viktor gratuláló levelet írt Andrej Plenkovićnak

Fotó wikipedia.org

A vasárnapi parlamenti választásokon győztes, de abszolút többséget nem szerzett Horvát

Demokratikus Közösségnek (HDZ) a vele eddig is kormánykoalícióban lévő liberális Horvát Néppárt (HNS), valamint a Reformisták és a kisebbségi képviselők támogatásának köszönhetően megvan a parlamenti többsége – jelentette be hétfőn Twitter-oldalán Marko Milic kormányszóvivő.

Orbán Viktor miniszterelnök gratuláló levelet írt Andrej Plenković horvát kormányfőnek, a HDZ elnökének a párt választási győzelméhez, amelyben jelezte: készen áll a Közép-Európa megerősítését célzó stratégiai párbeszéd folytatására – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfőn. „Bízom abban, hogy a kormányalakítást követően új lendületet kap a magyar-horvát kapcsolatok folytatására irányuló együttműködésünk – írta Orbán Viktor, aki biztosította horvát hivatali partnerét arról, hogy a magyar kormány elkötelezett Európa biztonságának, versenyképességének megőrzése iránt, és készen áll a Közép-Európa további megerősítését célzó stratégiai párbeszéd folytatására. „Meggyőződésem, hogy kormányaink szoros együttműködése hatékonyabbá teszi a koronavírus-járvány elleni védekezésünket, és a gazdaságaink újraindításához is segítségül szolgál” – fogalmazott levelében a magyar kormányfő.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is gratulált a HDZ választási eredményéhez, megjegyezve, hogy röviddel azután, hogy Aleksandar Vucic pártja fölényesen nyert Szerbiában, hétfőn Horvátország is jobboldali győzelmet ünnepelhetett. Szijjártó Péter Facebook-oldalán azt írta: „Láthatjuk, tapasztalhatjuk azt a fakenews-hadjáratot, amivel folyamatosan gyengíteni próbálják a jobboldali kormányokat. Ez a törekvés viszont egyelőre teljes kudarc: a közép-európaiak nem kérnek a kioktatásból, a lenézésből és a leckéztetésből” – idézi a Ripost.

Miután kritikák érték Ursula von der Leyen-t, aki a vasárnapi horvátországi választások alkalmával videóüzenetben támogatta a konzervatív HDZ-t, Eric Mamer, az Európai Bizottság szóvivője hétfői közleményében arról írt, hogy Von der Leyen nem hivatalos, hanem személyes minőségében beszélt a videófelvételen, és sajnálatát fejezte ki azért, hogy „ez nem vált egyértelművé a közzétett változatban”.

Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) az elnöke képviseli majd a mintegy 15 ezres magyar kisebbséget a zágrábi parlamentben, amelyben egy garantált hely jut a magyaroknak – írja a Magyar Nemzet.

MTI, HVG.HU, MAGYAR NEMZET, RIPOST