A hazai paraszti társadalomra emlékező kiállítás nyílt Szegeden

Fotó: AM Sajtóiroda

Minden megpróbáltatás ellenére a parasztságból soha nem veszett ki a földszeretet és a nemes patriotizmus. Ez adott erőt sokaknak, akik 1945 után elszenvedték az erőszakos téeszesítés minden gyötrelmét – fogalmazott Farkas Sándor, az Agrártárca miniszterhelyettese Szegeden, a paraszti társadalom felszámolására, a kényszerkollektivizálásra emlékező kiállítás megnyitóján.

Fotó: AM Sajtóiroda

A Csongrád Megyei Kormányhivatalban megtekinthető tárlat az önkény megyei áldozataira külön emlékezik.

A társadalom jelentős részét képviselő földműves réteget a kommunista rendszer reménytelenül súlyos válságba taszította, 72 ezer embert tettek kuláklistára, a kényszerkollektivizálás a kis- és középbirtokos gazdákat állami nagyüzemekbe terelte – mondta Farkas Sándor a megnyitón. A miniszterhelyettes családi emlékeit felidézve úgy fogalmazott: elvették a földet a parasztság tömegeitől, hogy egy olyan világot teremtsenek, amely idegen volt a hagyományos magyar életformától. De nemcsak a paraszti életformától, hanem a nemzeti hagyományoktól is, amelyekből a mindennapos falusi és tanyasi szokások eredtek. Egy olyan ideológia jegyében, amely arra esküdött fel, hogy a múltat végképp el kell törölni.
Csongrád megyében is számos áldozata volt a négy évtizedes önkénynek. Emlékezzünk rájuk méltón, hogy soha többé ne történhessen meg újra, ami a rendszerváltás után múlttá szelídült. Ez a kiállítás közös történelmünk fekete fejezeteit tárja elénk – mondta Farkas Sándor.

A kiállítás megálmodója, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke, Földváryné Kiss Réka annak fontosságáról beszélt, hogy a pártállami diktatúra több tízezer parasztembert nyomorba döntő politikáját a jelen nemzedékek is megismerjék, hogy méltó módon emlékezzünk a magyar parasztság valós történetére. Arra a parasztságra, amely 1945 után utolsóként őrizte autonómiáját, értékrendjét, amely a kommunizmus szilárd ellensége volt.

(AM Sajtóirod, kormany.hu)