A hazai mezőgazdaság fontos kérdéseit járta körül az országos agrárkonferencia Kecskeméten

Fotó fotolia.hu

Az agrárszektort érintő legfontosabb kérdésekről tartottak országos konferenciát a Bács-Kiskun megyei Kecskeméten. Az esemény célja az volt, hogy a jövő kihívásaira reagálva megmutassa, hogyan tud tovább növekedni a hazánkban kiemelten fontos gazdasági terület. Az Agrárium 2022 konferenciáról Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkárának összefoglalóját szemléztük.

Az Agrárium 2022 című esemény célja minden évben, hogy a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújtson a hazai agrárgazdaság résztvevőinek. A rendezvény arra fókuszált, hogy bemutassa és részletesen kifejtse azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják a piaci szereplők tevékenységeit. Ebben a szellemben hívták meg az előadókat is – írta a Hírös.hu.Az Agrárium 2022 konferenciát Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára nyitotta meg.

Három ügyet mindenképpen ki kell emelni, ami előttünk tornyosul. Az egyik az a válságkezelés, amely itt és most Európában a teljes gazdaságot érinti. A másik nagy ügy, amely már agrárspecifikusabb, az a tavalyi évben kiírt, meghirdetett Megújuló vidék, megújuló agrárium nevű program levezénylése, amely sok ezer gazdálkodó számára jelent fejlesztési lehetőséget. Végül az idei évben a harmadik nagy ügy, amely azt gondolom, hogy a következő időszakot is meghatározza mindannyiunk számára, az a közös agrárpolitikai stratégiai tervünknek a brüsszeli elfogadtatása és a felkészülés, intézményi és gazdálkodói oldalról egyaránt – mondta az államtitkár.

Háború, járvány és inputanyagok

A Covid-járvány utóhatásai az agráriumra is kihatottak. Az energiaár-növekedés, és bizonyos szegmensekben az alapanyagbeszerzés nehézségei visszahatottak a termelés költségeire is.

Inputanyag-ellátásban és a világ élelmiszer-ellátásában is komoly szerepe van a két háborúzó félnek, Ukrajnának és Oroszországnak. Ez a két ország éves szinten 100 millió tonnányi árut ad el. A háborús helyzet jelentősen befolyásolja az árszinteket – emelte ki az államtitkár. Ez ráadásul már nem csak az élelmiszeriparra hat majd ki. Éppen ezért a magyar kormány jelenleg figyeli és monitorozza a gabona- és olajosnövény-exportot. Feldman Zsolt hozzátette: az ellátásbiztonságot semmiképpen nem fenyegetheti veszély idehaza. A magyar stratégia a fejlesztés, ez az, ami ebben a nehéz gazdasági helyzetben a jó kiút lehet – mondta.

Az államtitkár elmondta, hogy a Megújuló vidék, megújuló agrárium program keretében 2020/21-ben 2000 milliárdos kerettel hirdettek meg pályázatokat, ebből eddig 1460 milliárd forint lett lekötve.

Hogyan javítsuk a magyar agrárium versenyképességét a jövőben? Az egyik kulcskérdés a fenntarthatóság – említette előadásában Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora. A magyar mezőgazdaság az elmúlt években dinamikus növekedési pályára állt. Az elmúlt 10 évben több mint 1000 milliárd forinttal nőtt a kibocsátásunk – fogalmazott. 

Forrás: magro.hu