A haszonnövény, amiben világhatalom vagyunk

Fotó: 123rf

Kukoricában világszinten is nagyok vagyunk: Magyarország Európa legnagyobb csemegekukorica-termelője és legjelentősebb exportőre. 2018-ban közel 300 ezer tonna készterméket szállítottunk a világ minden részére. A hazai termelésben elterjedtek a szuperédes fajták, 7 százalékban vetik azt és a magyar csemegekukorica-termékek 95 százalékát külföldön értékesítik. Az idei betakarítás ezen a héten kezdődött.

Az elmúlt években átlagosan 30-34 ezer hektáron termesztettek Magyarországon csemegekukoricát. Az évi 500-600 ezer tonna termés kétharmadát jellemzően a konzervipar, harmadát a hűtőipar dolgozza fel. A feldolgozáson kívül évről évre emelkedik a frissen, vagy főttként értékesített csemegekukorica mennyisége is. A hazai termőterülettel első helyen állunk Európában, utánunk Franciaország jön, és folyamatosan bővül Lengyelország és Ukrajna termelése is. Hazánk a világ három legnagyobb csemegekukorica-termelője közt van. A szezon július közepén indult, a korai fajták betakarításával. Az állományok a szélsőséges tavaszi időjárás ellenére jó állapotban vannak, így várhatóan a minőség is megfelelő lesz. A július eleji viharok a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei termőterületeken okoztak jelentősebb károkat, ezek felmérése még folyamatban van – írta a NAK sajtóközleménye.

A magyar csemegekukorica a világ sok országában tölt be jelentős szerepet.

Magyarország klimatikus és talajadottságai kitűnőek a csemegekukorica-termeléshez, ami a magas termesztéstechnológiai színvonallal és a feldolgozóipar műszaki, technológiai szintjével együtt garantálja a jó hozamokat és a kiváló minőséget. A csemegekukorica a legnagyobb mennyiségben termesztett ipari zöldségféle itthon, a hazai termőtájak közül kiemelkedő Hajdú-Bihar megye a 14 ezer hektáros termőterületével, de Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is 3-4 ezer hektáros termőterületek találhatóak. A csemege termőterület több mint 70 százaléka öntözött, a nagy termésmennyiség ennek is köszönhető. A szántóföldi öntözés jelentőségéről ebben a cikkünkben írtunk korábban.

Főleg külföldön fogyasztják

Az itthon előállított csemegekukorica-termékek közel 95 százaléka külföldi fogyasztásra kerül. Konzerv csemegekukoricából tavaly több mint 200 ezer tonnát exportáltunk, 60 milliárd forint értékben, míg fagyasztott áruból 72 ezer tonnát, 16,6 milliárd forint értékben juttattunk a határainkon túlra. Legnagyobb piacaink Németország, az Egyesült Királyság, Franciaország, Lengyelország és a környező országok, de termékeink eljutnak a világ szinte minden tájára. Érdekes, hogy a hazai csemegekukorica-fogyasztás eléggé alacsony. Mindössze évi 1-1,5 kg feldolgozott csemegekukoricát jelent fejenként, ehhez jön még a frissáruként elfogyasztott mennyiség, amiről nincsenek pontos adatok.

A csemegekukorica ízét főként a benne lévő cukortartalom határozza meg. Ez a termés zsenge, úgynevezett tejes-érési állapotában a legnagyobb. Ezért az elmúlt évtizedben fokozatosan terjedtek a szuperédes fajták, és mára már meghatározóak a magyar termesztésben is. A csemegekukoricának jelentős a tápértéke, kitűnő ízanyagai mellett sok energiát is szolgáltat. Száz grammonként 3-4 g fehérjét, 20 g szénhidrátot, 8–12 mg C-vitamint, illetve vasat, foszfort, karotint és meszet is tartalmaz.

Forrás: magro.hu