A halfogyasztás növelését szorgalmazta az agrárminiszter a Bajai Halfőző Fesztiválon

1500 bográcsban készül az ízletes halászlé Baja főterén. Honlapunk Szerkesztősége jó étvágyat kíván mindenkinek. - A kép forrása: dietereceptek.hu

Hivatalosan is megkezdődött a Bajai Halfőző Fesztivál szombaton kora este, amikor mintegy ezerötszáz bogrács alatt gyújtották meg a tüzet a Bács-Kiskun megyei városban.

Nagy István agrárminiszter az eseményen célként jelölte meg, hogy emelkedjen az országos halfogyasztás átlaga. Az agrárminiszter az ünnepélyes tűzgyújtás előtt a bajai városháza udvarán elmondta, hogy a bajaiak és a környékbeleik tízszer több halat fogyasztanak, mint az ország más részein élők: évente nyolcvan kilogrammot. Ezt a példát a miniszter szerint mindenkinek követnie kellene, mivel a hal nagyon egészséges, a magyar tavi gazdaságok kiválóak, „tehát olyan termék és lehetőség van a kezünkben, amellyel élni kell”. Éppen ezért a következő időszak egyik célja az országos halfogyasztás átlagának növelése – tette hozzá. Beszélt arról is, hogy sok érték van Baján és szerte az országban, de a baráti kötelékeknél, az együttléteknél, a közösségeknél nagyobb érték nincs. Magyarország büszke a bajai halászlére, és ezért védelem, oltalom alá helyezte – mondta, példaértékűnek nevezve a halétket övező hagyományt, azt, ahogyan megbecsülik, és részévé vált a helyiek mindennapi életének. Az agrárminiszter a bajai halászlé népszerűségét abban látja, hogy közösségben készül, oly módon, amelyet máshol nem tapasztalni. – Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium élelmiszerbiztonságért felelős államtitkára azt emelte ki, hogy „Baja olyan város, amelyet csak szeretni lehet”. A város és térsége országgyűlési képviselője egyúttal reményét fejezte ki, hogy a fesztivál minden résztvevő megtapasztalhatja a híres bácskai vendégszeretetet. – Fercsák Róbert, Baja város polgármestere a várost Magyarország egyik legszebb helyének nevezte, hozzátéve, „addig él egy város, ameddig van hagyománya”. Azt mondta, a városi rendezvények közül a Bajai Halfőző Fesztivál a leghíresebb hagyományőrző ünnep, amely „gasztrokulturális esemény”. Felidézte: a Duna partján, a Szent Jánosról elnevezett városrészből évszázadokon át naponta jártak a vízre a bajai halászok, majd hazatérve elkészítették a legfinomabb halászlevet, amelyet mindig társaságban fogyasztottak el. Beszélt arról is, hogy az idei fesztivál díszvendége testvérvárosuk, a horvátországi Biograd na Moru. A két települést ezer szál köti össze – mondta, megemlítve, hogy Baján jelentős a horvát anyanyelvű lakosság, helyi nemzetiségként ápolják kultúrájukat, őrzik a kapcsolatot az anyaországgal, és kiemelkedő a közéleti szerepük. – A helyiek kedvence, a ma már hungarikum bajai halászlé a nevezők bográcsaiban mintegy 10 tonna hal, 1,8 tonna gyufatészta, 1 tonna hagyma, 15 ezer liter víz, 380 kilogramm őrölt pirospaprika és 260 kilogramm só felhasználásával készül. A halfőző fesztivált Baja várossá nyilvánításának 300. évfordulóján szervezték meg először. 1996-ban „még csak” 300 kondérban főzték a messze földön elhíresült halétket. Az esemény azóta többnapos programsorozattá, igazi népünnepéllyé vált. (Forrás: MTI)